Εκκενώθηκαν τέσσερα υπό κατάληψη κτήρια στα Εξάρχεια-Πολιτική αντιπαράθεση (video)

Εκκενώθηκαν τέσσερα υπό κατάληψη κτήρια στα Εξάρχεια-Πολιτική αντιπαράθεση (video)

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των υπό κατάληψη κτηρίων πραγματοποιήθηκε το πρωί στην περιοχή των Εξαρχείων. Εντοπίστηκαν 143 πρόσφυγες και μετανάστες, τα 35 εξ αυτών παιδιά, ενώ προσήχθησαν τρία άτομα.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από εισαγγελικές παραγγελίες που είχαν εκδοθεί μετά από προσφυγές των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτηρίων.

Από τους 143, που οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για περαιτέρω έλεγχο των εγγράφων τους, οι 57 είναι άνδρες, οι 51 γυναίκες και τα 35 ανήλικα παιδιά τους.

Οι 143 άνθρωποι που διέμεναν σε δύο κτίρια στην οδό Σπύρου Τρικούπη, είναι υπήκοοι Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραίας και Τουρκίας. Οι 133 έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας, ενώ  οι υπόλοιποι δέκα ήταν παράτυπα στη χώρα μας και κινήθηκαν οι διαδικασίες απέλασής τους. Μέχρι να απελαθούν θα φιλοξενηθούν στις δομές της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα και τον Ταύρο. Τα τρία άτομα που προσήχθησαν διέμεναν σε κτίριο επί της οδού Καλλιδρομίου. Από τα τρία αυτά άτομα, οι δύο είναι Έλληνες και ο τρίτος Γάλλος.

Το υπό κατάληξη κτήριο στην οδό Φωτήλα, ήταν άδειο την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση δεν βρέθηκαν ναρκωτικά στα υπό κατάληψη κτήρια.

Ανάλογες επιχειρήσεις της Αστυνομίας αναμένονται και τις επόμενες μέρες καθώς στην περιοχή τελούν υπό κατάληψη πάνω από 20 κτήρια.

Πολιτική αντιπαράθεση για την εκκένωση των καταλήψεων

Η επιχείρηση προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση μίλησε για ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. «Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά λέμε ότι η Ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Δεν υπάρχουν άβατα. Αφήνουμε την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Χρειάζεται ευφυΐα και όχι βία.» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δεσμεύτηκε για την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού της αστυνομίας, αλλά και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Για επικοινωνιακό πυροτέχνημα έκανε λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καμία σχέση δεν έχει αυτή η πρακτική με τη βούληση που θα έπρεπε να επιδεικνύει η πολιτεία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, για την καταπολέμηση του εγκλήματος, για την καταπολέμηση των ναρκεμπόρων -που τους έχετε στοχοποιήσει, αλλά στην πραγματικότητα καταλήγετε να προσάγετε τις μωρομάνες. Αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικό αφήγημα της ΝΔ που θέλει να «ορμπανοποιήσει» την ελληνική πολιτική ζωή, να κυβερνήσει με εντυπώσεις, με επικοινωνία, με βάση μια αντιδραστική ιδεολογία, την οποία επί της ουσίας θέλει να κάνει κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, που σήμερα υλοποιήθηκε στα Εξάρχεια, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που δεν έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ζουν στη χώρα μας. Απαιτούμε για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ, να κλείσουν τα hot spots του αίσχους» σχολίασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Άβατο και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά και αν δεν πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού, μας βρίσκουν σύμφωνους.», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

Για «χολιγουντιανή παράσταση «απελευθέρωσης» των Εξαρχείων» έκανε λόγο το Μέρα25 σε ανακοίνωσή του. ««Η κυβέρνηση επέλεξε να γιορτάσει την πρώτη μέρα της δημαρχίας του κ. Μπακογιάννη με μια χολιγουντιανή παράσταση «απελευθέρωσης» των Εξαρχείων με διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες, ελικόπτερα, και αν ήταν λίγο φαρδύτεροι οι δρόμοι, ήμαστε σίγουροι ότι θα έστελνε και αεροπλανοφόρο. Στόχος ήταν καταλήψεις που φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων. Άνθρωποι ικέτες που οι πολιτικές του επίσημου ελληνικού κράτους ολιγωρούν να τους παράσχουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής (..) Οι Αθηναίοι πολίτες θα κοιμούνται πιο ήσυχοι από σήμερα. Κανένα παιδικό αρκουδάκι δεν θα απειλεί πλέον τον ανέφελο βίο τους», σημειώνεται η ανακοίνωση.

«Με πυροτεχνήματα και προπαγάνδα δεν ασκείς σοβαρή πολιτική» ήταν το σχόλιο της Ελληνικής Λύσης.

ΕΔΕ για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ Σταύρου Μπαλάσκα στον ΣΚΑΙ. «Εκκίνησε μια αθόρυβη, νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα, η οποία είναι η αστυνομία, η οποία σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια, προοδευτικά, δημοκρατικά, με σχέδιο από τα επιτελεία της Αστυνομίας» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις εκκενώσεις των καταλήψεων.

«Η απαράδεκτη και ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ΝΔ κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, η οποία παραμένει κυρίαρχη και στην κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, οι δηλώσεις του κ. Μπαλάσκα διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση