Δήλωση του Ιάσονα Αποστολάκη για την προστασία του περιβάλλοντος με αφορμη την ορκωμοσία ΔΣ

Δήλωση του Ιάσονα Αποστολάκη για την προστασία του περιβάλλοντος με αφορμη την ορκωμοσία ΔΣ

»Ορκωμοσία την περασμένη Παρασκευή 23/8 για το νέο δημοτικό συμβούλιο. Από την σύντομη παρέμβαση του δημάρχου απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν έπρεπε να περιμένουμε την ορκωμοσία για να το διαπιστώσουμε, απλά είναι ενδεικτικό της οπτικής της δημοτικής αρχής για αυτά τα ζητήματα, όπως βλέπουμε 5 χρόνια τώρα.

Μου είναι αδύνατη η κατανόηση αυτής της επιλογής, μιας συνειδητής τύφλωσης σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, όχι μόνο τοπικά. Στο χέρι μας λοιπόν, στο χέρι των ανθρώπων της πόλης να μην αφήσουμε στην δημοτική αρχή να ξεχάσει ξανά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η δημοτική κίνηση ΄΄Μαζί για τον Βόλο΄΄ πρόκειται να συμμετάσχει με όλες της τις δυνάμεις στη νέα δημοτική θητεία με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προσφορά στην πόλη μας, όπως έκανε και στην προηγούμενη δημοτική θητεία. Το νέο Δημοτικό συμβούλιο, για εμάς, οφείλει να έχει ως κεντρικό άξονα της δράσης του μια σημαντική πρόκληση, να βάλει τις βάσεις ώστε να μετατραπεί ο Βόλος σε μια πόλη που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Έχουμε ήδη αργήσει και τα τελευταία τραγικά γεγονότα δείχνουν ότι θα πληρώνουμε πολύ ακριβά κάθε λάθος και παράλειψη.
H κλιματική κρίση, η κλιματική αλλαγή, δεν είναι μια αφηρημένη εξέλιξη που αφορά κάποιους απροσδιόριστους «άλλους» κάπου μακριά από εμάς. Διαποτίζει την καθημερινότητά μας, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας, συνδέεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε το μέλλον μας.
Η ίδια η εικόνα του Βόλου δείχνει πόσο σημαντική και σύνθετη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η έλλειψη πρασίνου και η εγκατάλειψη των ελεύθερων χώρων, το τεράστιο έλλειμμα στην ανακύκλωση, η απουσία ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων με την ταυτόχρονη εμμονή σε ξεπερασμένα μοντέλα διαχείρισης, η ατμοσφαιρική ρύπανση για την οποία η δημοτική αρχή κάνει πως…δεν οσμίζεται και η αδυναμία των γερασμένων υποδομών της πόλης να ανταπεξέλθουν στην συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, υπογραμμίζουν ότι ο Βόλος δεν προσφέρει αυτά που θα όφειλε στους πολίτες της.
Ο Βόλος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχει μια επαρχιακή πόλη, όταν αποφασίζει να αναλάβει δράση για να αλλάξει τα πράγματα. Αυτή την αλλαγή μπορούμε να την φέρουμε μέσα από τις γειτονιές. Μαζί με τους ανθρώπους της πόλης που θέλουν να βρεθούν λύσεις για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ζούμε καθημερινά. Μαζί θα φτιάξουμε μια πόλη που θα δίνει περισσότερα στους ανθρώπους της. Μια πόλη που θα αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί, που δεν θα κρύβει τα προβλήματα αλλά θα κινητοποιεί τους πολίτες της και θα πραγματοποιεί τομές. Μια πόλη όπου η λέξη οικολογία θα είναι στο επίκεντρο του μέλλοντός της. Μια πόλη που δεν θα γίνει η χωματερή των πιο ανεπτυγμένων κρατών, ο αποτεφρωτήρας της Ν.Α Ευρώπης.
Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των συνδημοτών μας και θα μείνουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Αυτά νομίζω αρκούν»

www.ert.gr

ertweb