Κομοτηνή: Χαρτί, χαρτόνι, μέταλλο, γυαλί και πλαστικό στον μπλε κάδο

Κομοτηνή: Χαρτί, χαρτόνι, μέταλλο, γυαλί και πλαστικό στον μπλε κάδο

Φιάλες νερού, μπουκάλια αναψυκτικών κ.α. κατακλύζουν, ειδικά το καλοκαίρι, τις ακτές, τους δρόμους, τα αλσύλλια, καθώς δεν καταλήγουν όπως πρέπει στους μπλε κάδους. Στους μπλε κάδους απορρίπτονται από τους πολίτες και οδηγούνται προς ανακύκλωση τα απόβλητα συσκευασίας από χαρτί/χαρτόνι, μέταλλο, γυαλί και πλαστικό.

Η λάθος απόρριψη των πλαστικών στο περιβάλλον ή στα κοινά απορρίμματα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. «Είναι ένα σύνθετο θέμα, ξεκινά από την Εκπαίδευση αλλά και από τις καθημερινές συνήθειες και είναι κάτι πολύ απλό που σταδιακά όμως γίνεται πράξη. Βλέπω κόσμο καθημερινά με τον μπλε σάκο ή με οποιαδήποτε άλλη σακούλα να ρίχνει αυτά που πρέπει στον μπλε κάδο ανακύκλωσης, χαρτί, χαρτόνι, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό και του αξίζουν συγχαρητήρια. Υπάρχουν και άλλοι όμως που δεν το κάνουν» δηλώνει ο κος Φώτης Τσάγκας, Μηχανικός Περιβάλλοντος , εργαζόμενος στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., στον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Το πιο σημαντικό, όπως λέει, από αυτά τα υλικά είναι το πλαστικό, ιδίως το καλοκαίρι καθώς αυξάνει η παραγωγή των πλαστικών αποβλήτων λόγω της αυξημένης κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών και κρύων ροφημάτων. «Μια απλή κίνηση μπορούμε να κάνουμε όλοι το σωστό, να ρίξουμε δηλαδή την πλαστική φιάλη στο μπλε κάδο. Είναι κάτι πολύ απλό και μπορούμε να το κάνουμε όλοι. Το μικρό φως από το κερί που μπορούμε να το ανάψουμε ο καθένας μας για να αντιμετωπίσουμε κάτι πολύ μεγάλο» σημειώνει ο κος Τσάγκας μιλώντας για το μικρό εκείνο λιθαράκι μπροστά σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα, από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο μέχρι τη Σιβηρία.

«Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών καταστροφών είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την μεριά μας είναι οι μικρές αυτές πράξεις που μας λένε οι υπεύθυνοι, που μαθαίνουμε στο σχολείο.» Πολύ συχνά βλέπουμε οδηγούς ή συνεπιβάτες σε αυτοκίνητα να ανοίγουν το παράθυρο και να ξεφορτώνονται ό,τι έχουν. «Είναι ό,τι χειρότερο , τα πλαστικά τους απορρίμματα σπάνε σε μικρά κομμάτια και καταλήγουν στη θάλασσα και μετά περνούν στην τροφική μας αλυσίδα.»

Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ σε συνεργασία με το σύνολο των 22 Δήμων αναπτύσσει την ανακύκλωση με τον μπλε κάδο σε όλη την Περιφέρεια. «Είμαστε ανάμεσα στις κορυφαίες Περιφέρειες στην Ελλάδα στην συγκέντρωση του πλαστικού. Και μπορούμε και καλύτερα» τονίζει ο κος Τσάγκας προσθέτοντας με νόημα «Αυτό που πρέπει να κάνουμε στο γραφείο, στο σπίτι μας είναι να διαχωρίζουμε τα απορρίμματα μας. Να μην αναμίξουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Να τα ρίξουμε στο μπλε κάδο. Είναι κάτι απλό, μπορεί να το κάνει ο καθένας και είναι κάτι θετικό. Συμβάλει ο καθένας θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας του της ζωής.» Έτσι, δεν έχουμε παρά να μειώσουμε τη χρήση των πλαστικών φιαλών και να ανακυκλώσουμε τα πλαστικά στον μπλε κάδο.
Φώτο: μπλε κάδος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου