Φοινικούντα: Προβολές Ντοκυμαντέρ.

Φοινικούντα: Προβολές Ντοκυμαντέρ.

To Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει δύο προβολες ντοκυμαντέρ στις 23 και 24 Αυγούστου στη Φοινικούντα.

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο Κάμπινγκ «Θίνες» στη Φοινικούντα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Βαλκανικές Ρίζες» των Chris Rabbitt και Anthony Fletcher, διάρκειας 83 λεπτών, παραγωγής Αυστραλίας.
Πρόκειται για ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που εξερευνά τις πλούσιες μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και των Ρομά. Με την Ορχήστρα των Τσιγγάνων της Βαρκελώνης και μερικούς από τους «δασκάλους» της βαλκανικής μουσικής, η ταινία θα εξετάσει τη γενετική αλλαγή και πώς μια ομάδα νέων μουσικών από όλη τη νέα Ευρώπη χωρίς σύνορα τιμά, διατηρεί και ανανεώνει μια ζωτική και χαρούμενη μουσική παράδοση.

Η ταινία θα ακολουθήσει την Ορχήστρα των Τσιγγάνων της Βαρκελώνης καθώς ταξιδεύουν στα Βαλκάνια. Για το συγκρότημα, το ταξίδι δεν είναι μια τυπική περιοδεία αλλά ένα προσκύνημα, καθώς θα συναντήσει και θα παίξει με μερικούς από τους διακεκριμένους μουσικούς των Βαλκανίων.

Ενώ η ταινία περιλαμβάνει συναυλίες και αυθόρμητες μουσικές παραστάσεις, έχει και χαρακτήρα αφηγηματικό, αποδίδοντας τις ιστορίες και τα όνειρα των μελών της μπάντας και των καλεσμένων τους.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου, στη Φοινικούντα, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοινικούντας, στο Ανοιχτό Θέατρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Yaniv Rokah «Βασίλισσα Μίμι» διάρκειας 75 λεπτών, με το οποίο άνοιξε το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τον Γενάρη του 2019.

Όταν νιώθεις βασίλισσα, ακόμα και ένα καθαριστήριο μπορεί να φαντάζει παλάτι.Η Marie “Mimi” Haist, στα 50 της, παράτησε τον μοιχό σύζυγό της και μετακόμισε στους δρόμους, ζώντας σε πάρκινγκ και εισόδους πολυκατοικιών μέχρι που μια βροχερή νύχτα, βρήκε το σπίτι της ανάμεσα σε σειρές από αυτόματα πλυντήρια σε ένα καλιφορνέζικο καθαριστήριο.
Κάτι παραπάνω από γενναιόδωρος, ο ιδιοκτήτης τής επέτρεψε να μείνει. Η φιλοσοφία της Μίμι, «Το παρελθόν είναι παρελθόν» την έκανε αγαπητή στους πελάτες της, για τους οποίους η Μίμι δίπλωνε τα ρούχα για παραπάνω από 20 χρόνια. Στην πάροδο αυτών των ετών, η Μίμι έκανε πολλούς φίλους, από ντόπιους μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ όπως ο Ζακ Γαλιφανάκης και η Ρενέ Ζελβέγκερ.
Τα γυρίσματα της ταινίας, από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό-μπαρίστα Yaniv Rokah, ο οποίος δούλευε σε ένα καφέ απέναντι από το καθαριστήριο, κράτησαν 5 χρόνια. Τώρα, στα 90 της, η Μίμι μάς μαθαίνει ποτέ να μην τα παρατάμε ή να ενδίδουμε και πως αν βρεθούμε σε μια άσχημη κατάσταση, δεν πρέπει να πάψουμε να κοιτάμε τ’ άστρα.

www.ert.gr

Φιλάνθη Λάγιου