Ελάχιστες οι πιθανότητες Brexit με συμφωνία (video)

Ελάχιστες οι πιθανότητες Brexit με συμφωνία (video)

Τριάντα μέρες διορία δίνουν Μέρκελ και Μακρόν στον Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των συνόρων του Hνωμένου Bασιλείου με την Ιρλανδία και να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit. Οι πιθανότητες πάντως για χρυσή τομή είναι ελάχιστες.

Θερμή χειραψία και προσφώνηση του Γάλλου Προέδρου με το μικρό του όνομα. Ο Μπόρις Τζόνσον ένιωσε σα στο σπίτι του στο Ελιζέ, τολμώντας να βάλει ακόμα και το πόδι του στο τραπέζι, μετά την εμφανή διάθεση του Εμμανουέλ Μακρόν να συνεργαστούν για να βρεθεί λύση στο ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να το καταστήσω σαφές σε σένα Εμμανουέλ και στον γαλλικό λαό ότι βεβαίως και θέλω συμφωνία. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία και μάλιστα καλή».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, λοιπόν, συμφώνησε μέσα σε ένα μήνα η Βρετανία να παρουσιάσει τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις έχει, αλλά υπό δύο όρους: να μην θίγεται η σταθερότητα στην Ιρλανδία και η ακεραιότητα της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς. Είπε συγκεκριμένα: «Στη διάρκεια αυτού του χρήσιμου μήνα ο Μισέλ Μπαρνιέ με την ομάδα των διαπραγματευτών του και οι διαπραγματευτές της βρετανικής πλευράς θα δραστηριοποιηθούν για να μας επιτρέψουν να βρούμε απαντήσεις στα σημεία διαφωνίας αλλά χωρίς να αλλάζουν οι βαθιές ισορροπίες της συμφωνίας για το Brexit».

Τόνισε ότι οι 30 ημέρες δεν έχουν τον χαρακτήρα της προθεσμίας. Είναι όπως έσπευσε να διευκρινίσει και η Καγκελάριος Μέρκελ, που επικρίθηκε πως έδωσε τελεσίγραφο στον Μπόρις Τζόνσον, μία ακόμα προσπάθεια που πρέπει να γίνει, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε: «Είπα πως ότι μπορεί να πετύχει κάποιος σε 3 ή 2 χρόνια μπορεί να το πετύχει και σε 30 ημέρες. Για να το πω καλύτερα μπορεί επίσης να το πετύχει και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι 30 ημέρες δόθηκαν στον Μπόρις Τζόνσον για έρθει στα λόγια του Γάλλου Προέδρου: ότι δεν θα προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτό στο οποίο κατέληξαν με κόπο έπειτα από 2ετή διαπραγμάτευση.

Πηγή: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης