Βρετανός έσωσε κουτάβι από τα συντρίμμια σχολείου στη Ράκα, το πήρε στη χώρα του και έκανε τη ζωή τους… βιβλίο

Όταν ο Sean Laidlaw άκουσε έναν ήχο σαν κλάμα να βγαίνει από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που λίγη ώρα πριν είχε βομβαρδίσει ο ISIS, στη Ράκα της Συρίας, έσπευσε να βοηθήσει αυτό που νόμιζε ότι ήταν ένα τραυματισμένο μικρό παιδί…

Προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε πως το μακρόσυρτο κλάμα προερχόταν από κουτάβι παγιδευμένο κάτω από έναν τσιμεντένιο ογκόλιθο, που προσπαθούσε εναγωνίως να βρει διέξοδο ενώ πλάι του κείτονταν η νεκρή μητέρα και το αδελφάκι του. Η ανέλπιστη αυτή «συνάντηση» έμελλε να είναι η αρχή μιας ξεχωριστής ιστορίας, που έδεσε παντοτινά, όπως φαίνεται, το νήμα της ζωής του Sean και του τετράποδου φίλου του.

Ο Sean, βετεράνος του βρετανικού στρατού, με δύο θητείες στο Αφγανιστάν, εργαζόταν (με ιδιωτικό συμβόλαιο) για μια ανθρωπιστική οργάνωση ως ανιχνευτής-εξουδετερωτής βομβών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στη Ράκα, τον Φεβρουάριο του 2018, όταν συνάντησε την Barrie, στην οποία έδωσε το κατ’ εξοχήν αυτό ανδρικό όνομα επειδή πίστευε πως ήταν… φύλου αρσενικού!

«Μόλις σηκώσαμε τον τσιμεντένιο ογκόλιθο, έτρεξε μακριά. Την επόμενη ημέρα που δουλεύαμε στην ίδια περιοχή την είδαμε και πάλι και προσπαθήσαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της δίνοντάς της νερό και τροφή. Μας πήρε τρεις μέρες ώσπου να τα καταφέρουμε και να μπορέσουμε να την πάρουμε μαζί μας στη βάση», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Sean Laidlaw, ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το νήμα της ξεχωριστής του σχέσης με την Barrie, που όχι μόνο έγινε αναπόσπαστο μέρος της οικογένειάς του αλλά τον βοήθησε να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία στις δύσκολες καθημερινές καταστάσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος στη Συρία.

«Ήμασταν αχώριστοι στη Συρία. Ερχόταν μαζί μου σε όλες τις αποστολές αλλά έμενε συνήθως πίσω με τις ομάδες υποστήριξης προκειμένου να είναι ασφαλής», λέει ο Sean και θυμάται μια οδυνηρή εμπειρία, όταν ένας Σύρος στρατιώτης πάτησε πάνω σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και τραυματίστηκε βαρύτατα… «Η Barrie έμεινε με την ομάδα υποστήριξης ενώ εγώ και η ομάδα μου παρείχαμε πρώτες βοήθειες στον στρατιώτη και τον μεταφέραμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς πέθανε».

Ο Sean Laidlaw χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Μεγάλη Βρετανία κι ενώ επρόκειτο να επιστρέψει σε δύο εβδομάδες, η κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε και τού είπαν πως δεν μπορεί να πάει πίσω ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα επέστρεφαν σύντομα στην πατρίδα τους. «Στο σημείο αυτό συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται να ξαναδώ την Barrie γι αυτό και αποτάθηκα αμέσως στην οργάνωση WarPaws, που ειδικεύεται στη διάσωση σκυλιών από εμπόλεμες περιοχές, η οποία και με βοήθησε να φέρω την Barrie κοντά μου», εξηγεί.

«Η WarPaws διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διάσωση της Barrie από τη Συρία μαζί με τους συνεργάτες μου, οι οποίοι διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να την πάνε σε έναν οδηγό φορτηγού, τον οποίο και πληρώσαμε προκειμένου να τη μεταφέρει στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στο Ιράκ».

Χρειάστηκε να περάσει η Barrie κυριολεκτικά μια… οδύσσεια προκειμένου να βρεθεί και πάλι στην αγκαλιά του κηδεμόνα της, αλλά η δική τους ιστορία ήταν απ’ αυτές με «ευτυχισμένο τέλος»… Από το Ιράκ, η μικρή -σε ηλικία και όχι σε …μέγεθος- σκυλίτσα- ταξίδεψε στην Ιορδανία, όπου έκανε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ έμεινε και σε καραντίνα δυο μήνες προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει. Η επανένωση έγινε στο αεροδρόμιο του Παρισιού, όπου ταξίδεψε ο βετεράνος του βρετανικού στρατού για να την παραλάβει. «Ήμουν πολύ αγχωμένος, το ίδιο κι εκείνη από την πολύωρη παραμονή στο κλουβί μέσα στο οποίο ταξίδευε. Της πήρε περίπου μισή ώρα ώσπου να καταλάβει ποιος ήμουν και να μου γυρίσει την κοιλιά της για να τη χαϊδέψω. Τότε ήταν που χαλάρωσα και ήμουν πλέον απόλυτα ευτυχής και ικανοποιημένος που τελικά τα καταφέραμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Sean Laidlaw.

Όπως λέει, για τον ίδιο η Barrie δεν είναι απλώς ένας πιστός τετράποδος φίλος. «Είναι αυτή που ουσιαστικά δημιούργησε την οικογένειά μου. Μας έφερε κοντά με την αρραβωνιαστικιά μου καθώς όταν ήρθε η Barrie στη Βρετανία, οι δυο μας ήμασταν απλώς φίλοι. Το μεγάλωμά της ήταν αυτό που μας έφερε κοντά και δεν άργησα να τη ζητήσω σε γάμο».

Η Barrie δεν βοήθησε τον Sean να βρει μόνο τη σύντροφο της ζωής του. Έκανε κάτι ακόμα πιο σημαντικό αφού τον βοηθά, όπως λέει, να ξεπεράσει το μετα-τραυματικό σύνδρομο των όσων βίωσε και όταν ο νους του πάει να …ξεφύγει και τον οδηγεί σε αυτοκαταστροφικά μονοπάτια, αυτή είναι εκεί να τον επαναφέρει. «Πρέπει να τη φροντίσω, να τη βγάλω βόλτα κι αυτό σημαίνει ότι θα βγω από το σπίτι, θα συναναστραφώ με κόσμο», εξηγεί ο νεαρός Βρετανός, ο οποίος αποφάσισε να πιάσει …μολύβι και χαρτί και να κλείσει στις σελίδες ενός βιβλίου τη σχέση του με την Barrie.

«Οι φίλοι μου ήταν εκείνοι που επέμεναν πως θα πρέπει να γράψω τις εμπειρίες μου και το πώς κατάφερα να φέρω στο σπίτι την Barrie. Ήταν τόσο μεγάλη η προβολή μας στον κόσμο του διαδικτύου, όταν τελικά έφτασε εδώ, που μας προσέγγισαν εκδότες για να γράψω την ιστορία μας. Ήταν θέμα τύχης δηλαδή αλλά και σκληρής δουλειάς καθώς χρειάστηκε να τα βγάλω όλα αυτά από το μυαλό μου και να μην αφήσω να με επηρεάσουν», λέει.

Σήμερα, ο Sean δεν φαντάζεται τη ζωή του χωρίς την Barrie και, όπως λέει, «οι άνθρωποι νομίζουν ότι εγώ έσωσα την Barrie αλλά στην πραγματικότητα αυτή έσωσε εμένα».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση