Ερευνητής δημιούργησε iPhone Lightning Cable που παραβιάζει υπολογιστές

Techblog.gr

O.M.G. Cable Lightning Cable

Ο ερευνητής ασφάλειας Mike Grover ανέπτυξε ένα ψεύτικο καλώδιο παρόμοιο με το Lightning Cable της Apple, το οποίο είναι ικανό να παραβιάσει το laptop ή τον υπολογιστή μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσουμε το καλώδιο στη συσκευή και ο χάκερ πιάνει αμέσως δουλειά.

Το όνομα του καλωδίου είναι O.M.G. Cable και μόλις συνδεθεί σε υπολογιστή που έχει πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi δίνει στον hacker τον πλήρη έλεγχο του συστήματος, επιτρέποντας του να εκτελεί εντολές από απόσταση.

Ο Grover παρουσίασε το καλώδιο την προηγούμενη εβδομάδα στο DefCon, ένα συνέδριο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το καλώδιο που παρουσίασε είναι απλά το πρωτότυπο και είναι απόλυτα όμοιο με ένα τυπικό Lightning Cable.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το καλώδιο λειτουργεί κανονικά όπως και κάθε άλλο Lightning Cable της Apple, απλώς έχει κάποιες επιπλέον δυνατότητες.

Το O.M.G. Cable επιτρέπει στον επιτιθέμενο να κατεβάσει και να τρέξει στον υπολογιστή/στόχο malware, να αφαιρέσει συσκευές από Wi-Fi δίκτυα και να επαναπρογραμματιστει ολόκληρα συστήματα.

Για όσους αναρωτιούνται, το πειραγμένο Lightning Cable εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι υπολογιστές αναγνωρίζουν όλα αυτά τα καλώδια ως συσκευή HID. Ενώ ο Grover είχε συγκεκριμένο λόγο που επέλεξε το καλώδιο της Apple.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στο λογισμικό της Apple είναι πολύ πιο δύσκολο να εμφυτεύσει κάποιος ιούς. Έτσι, το εγχείρημα του ήταν πιο δύσκολο και ταυτόχρονα αποδεικνύει πόσο ισχυρό είναι το O.M.G. Cable.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος ιός που διαθέτει αυτό το Lightning Cable μπορεί να εμφυτευθεί σε κάθε τύπο καλωδίου και να χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε κάθε υπολογιστικό σύστημα.

Ο Grover ανέλυσε λίγο και το πώς κατέληξε στη δημιουργία ενός κακόβουλου καλωδίου. Όπως τόνισε, οι περισσότεροι χρήστες προσέχουν τι και ποιες συσκευές συνδέουν στον υπολογιστή τους. Ωστόσο, κανείς ποτέ δεν θα υποψιάζονταν ότι ένα καλώδιο αποτελεί απειλή.

Τέλος, ο Grover χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες για την κατασκευή ενός καλωδίου, και όσο ήταν στην DefCon πούλησε για $200 μερικά πρωτότυπα O.M.G. Cable. Στο μέλλον σκοπεύει να τα κάνει διαθέσιμα στο Hak5 για περίπου $100, ενώ προσφέρει DIY build kit για $20.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος