Εντυπωσιακά νέα ευρήματα στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου-εντοπίστηκαν γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί

Εντυπωσιακά νέα ευρήματα στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου-εντοπίστηκαν γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί

Σημαντικά  ευρήματα  αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες στα πλαίσια του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Ακρόχειρας» της Τοπικής Κοινότητας Σιγρίου». Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 9 ανεμογεννητριών από τρείς νέες και η ανασκαφή ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του φωτεινού χειμώνα.

Η σωστική ανασκαφική έρευνα διεξάγεται από το καλοκαίρι του 2018 και ολοκληρώνεται την περίοδο αυτή. Κατά την διάρκεια της αποκαλύφθηκαν σπάνια και σημαντικά ευρήματα σε μεγάλο αριθμό στις περιοχές θεμελίωσης των ανεμογεννητριών. Τα ευρήματα  διαχειρίσθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας και έχουν ήδη μεταφερθεί στους χώρους του Μουσείου.

Οστόσο ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν  σπάνια ευρήματα που ήλθαν στο φώς στα πλαίσια των σωστικών ανασκαφών, σε χώρο παρακείμενο του χώρου θεμελίωσης της Ανεμογεννήτριας 1, και τα οποία θα διατηρηθούν in situ ώστε να καταστούν επισκέψιμα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκο Ζούρο, αποκαλύφθηκαν στην ίδια θέση δύο γιγάντιοι κορμοί κωνοφόρων δένδρων, που υπέρκειται ο ένας του άλλου. Ο ανώτερος έχει μήκος 21 μέτρα και ο κατώτερος 23 μέτρα. Και οι δύο έχουν αποκαλυφθεί σε άριστη κατάσταση διατήρησης. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για προγονικές μορφές σεκόιας και η έρευαν που θα ακολουθήσει θα επιβεβαιώσει τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητας τους.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν την βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έλαβαν χώρα πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια  στη Λέσβο. Τα γιγάντια δένδρα ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν σαν σπιρτόξυλα από μεγάλες  λασποροές ηφαιστειακών υλικών με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο στη θέση που εντοπίσθηκαν.

Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους μέχρι στιγμής απολιθωμένους κορμούς δένδρων που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα σε όλη την έκταση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στην ίδια θέση έχουν αποκαλυφθεί 4 ακόμη ιστάμενοι μικρότεροι κορμοί, οι οποίοι θα διατηρηθούν επίσης.

Η νέα απολιθωματοφόρα θέση βρίσκεται δίπλα σε ήδη περιφραγμένη έκταση με πλήθος απολιθωμένων κορμών, με την οποία είναι δυνατό να ενοποιηθεί και να αποτελέσει επισκέψιμο πάρκο απολιθωμάτων το οποίο θα λειτουργεί στην περιοχή σε συνεργασία με την ΔΕΗ.

The post Εντυπωσιακά νέα ευρήματα στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου-εντοπίστηκαν γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση