Μια Δημοτική Βιβλιοθήκη «δροσίζει» την παιδική φαντασία μέσα στο καλοκαίρι

Μια όαση δροσιάς καταμεσής του καλοκαιριού ανακάλυψαν φέτος οι μικροί φίλοι του βιβλίου στην Καβάλα. Πρόκειται για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία δεν διαθέτει μόνο πολλές κλιματιστικές μονάδες, αλλά και πολλές δραστηριότητες, απ’ αυτές που «δροσίζουν» την παιδική φαντασία και αναπτύσσουν την όρεξη και το πάθος για δημιουργία.

Όλα αυτά τα αισθήματα κυριαρχούν μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν στα δημιουργικά προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Μεσούντος του καλοκαιριού και το κεντρικό κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης γεμίζει καθημερινά από τις φωνές, τα χαμόγελα, τις δράσεις και την παρουσία δεκάδων μικρών και μεγάλων παιδιών. Η παρουσία τους αποδεικνύει περίτρανα ότι μια βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο για το χειμερινούς μήνες ή μόνο για τους …μεγάλους, δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και το σημαντικότερο είναι προσβάσιμη και ανοιχτή σε όλους.

Η καθ’ όλα δραστήρια διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, η βιβλιοθηκονόμος Κατερίνα Κουμανίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή της για την αποδοχή που είχαν και συνεχίζουν να έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με τη συνδρομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

«Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα», σημειώνει η κ. Κουμανίδου, «αποδεικνύουμε περίτρανα πως μια Δημοτική Βιβλιοθήκη ανήκει σε όλους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Καθήκον μας είναι, οδεύοντας σε αυτό το δρόμο, να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, ώστε να δημιουργήσουμε αυριανούς ενεργούς πολίτες με ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, ιδέες και οράματα».

Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων ποικίλουν και έχουν σχεδιαστεί από την ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου με τον συντονισμό της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης και θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η κ. Κουμανίδου υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή των παιδιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς δήλωσαν «παρών» 225 παιδιά, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να επαναλαμβάνονται έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε ακόμα περισσότερα παιδιά να πάρουν μέρος στις δράσεις. «Οι παιδικές τους φωνούλες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αποτελούν τη δική μας εμψύχωση και ενδυνάμωση για τη δημιουργική συνέχιση του έργου μας», σημειώνει με νόημα η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Οι συναντήσεις με τους εφήβους

Οι δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης απευθύνονται όμως και σε μεγαλύτερα παιδιά, στην πιο όμορφη και συνάμα δύσκολη ηλικία για όλους τους ανθρώπους, την εφηβεία. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης των νέων ανθρώπων η διεύθυνση και το προσωπικό της βιβλιοθήκης στα τέλη του προηγούμενου μήνα διοργάνωσε, στον ημιυπαίθριο χώρο, μια βραδιά για τους εφήβους με μουσικές, ροκ διάθεση, δροσερά αναψυκτικά και σοκολάτες.

Η φανταστική παρουσίαση των χαρακτηριστικών της εφηβείας και της σεξουαλικότητας από την ψυχολόγο Προδρομία Κοθάλη και η ανάγνωση λογοτεχνικών αποσπασμάτων από τη φιλόλογο Χρυσή Κατσακίδου για τον έρωτα από παλαιότερα, νεότερα και σύγχρονα κείμενα έδωσαν τροφή για μια ιδιαίτερα δροσερή συζήτηση. Μια συζήτηση – κατάθεση ψυχής. Οι έφηβοι εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους με ζωντάνια, αμεσότητα και κυρίως με τη φρεσκάδα της νεανικής τους σκέψης.

«Μέσα από αυτή την εκδήλωση», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κουμανίδου, «οι ενήλικες γίναμε παιδιά και καταθέσαμε τις δικές μας σκέψεις κι αναμνήσεις από την εφηβική μας ηλικία. Το μοίρασμα εμπειριών, αναμνήσεων και γεγονότων μας ένωσε, μας έκανε μια παρέα. Το χιούμορ δεν έλειψε καθόλου από τη βραδιά. Η καθοδήγηση της συζήτησης από την κυρία Κοθάλη διακριτική και η παρέμβασή της καίρια. Απορίες λύθηκαν, αγωνίες κατευνάστηκαν κι ένα πλαίσιο της ερωτικής συμπεριφοράς τέθηκε με σαφήνεια. Η συνάντησή μας διήρκησε δυόμιση ώρες και τελείωσε γύρω στις 23:30 με την ανάγνωση του Μονογράμματος του Οδυσσέα Ελύτη. Μάλιστα, κάποιοι γονείς ανησύχησαν για την ώρα, τους διαβεβαιώσαμε όμως ότι η συζήτηση μας συνεπήρε και …ξεχαστήκαμε».

Η επόμενη συνάντηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας με τους εφήβους της πόλης είναι τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 20.00 το απόγευμα, για να συζητήσουν για τις συμπεριφορές που οδηγούν στον χωρισμό και πώς μπορούν να τον αντιμετωπίσουν βάζοντας τις βάσεις για μια νέα αρχή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση