Πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας – Δεν ανησυχούν ΗΠΑ & Ιαπωνία

Πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας – Δεν ανησυχούν ΗΠΑ & Ιαπωνία

Αυστηρή προειδοποίηση σε Σεούλ και Ουάσιγκτον για τις επικείμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους στέλνει η Πιονγιάνγκ με την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων νέου τύπου από τις ανατολικές ακτές της χώρας.

Διένυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, αλλά δεν είχαν μεγάλο ύψος, έφθασαν σε ύψος 30 χιλιομέτρων. Αυτό υποδεικνύει πολύ χαμηλές και γρήγορες πτήσεις, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει ότι θα μπορούσαν να αναπτύσσουν πυραύλους, που έχουν τη δυνατότητα να μην εντοπίζονται από τα ραντάρ.

Η δεύτερη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σε λιγότερο από μία εβδομάδα προκάλεσε την ανησυχία της Νότιας Κορέας, η οποία συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Oι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε: «Δεν απειλήθηκε η εθνική μας ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους συμμάχους μας».

Οι πυραυλικές δοκιμές έγιναν μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε στον Κιμ Γιονγκ Ουν φωτογραφίες από την ολιγόωρη συνάντησή τους τον Ιούνιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπου συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας, χωρίς ωστόσο να ορίσουν ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι: «Είμαι πολύ αισιόδοξος. Ο πρόεδρος Κιμ είπε όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ότι θα ξεκινούσαν οι συνομιλίες σε λίγες εβδομάδες».

Κι ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι η Πιονγιάνγκ θα εντείνει τις πιέσεις στην Ουάσινγκτον, εκτοξεύοντας κι άλλους πυραύλους τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση Τραμπ υποβαθμίζει τις πυραυλικές αυτές δοκιμές με Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι δεν συνιστούν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος