Φαγητά που προτιμάμε το καλοκαίρι | Πέντε καλοκαιρινές συνταγές

Οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδανικοί για να ευχαριστηθούμε το κολύμπι στις αγαπημένες μας θάλασσες , για να απολαύσουμε ένα δροσιστικό κοκτέιλ ή ποτό δίπλα στο κύμα αλλά και για να φτιάξουμε φαγητά που τα έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι. Διαβάστε παρακάτω τα πέντε φαγητά που προτιμούν οι περισσότεροι όταν ξεκινάει η ζέστη. Θα αναφερθούμε επίσης και στην διατροφική αξία αυτών των φαγητών.

1) Γαριδομακαρονάδα

Αναμφίβολα η γαριδομακαρονάδα είναι από τις αγαπημένες μας προτιμήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και για την περίοδο της νηστείας. Παρόλα αυτά το αγαπημένο μας αυτό έδεσμα έχει πλούσια διατροφική αξία καθώς μία μερίδα 340 γρ. προσδίδει 450 θερμίδες, 19 γρ. λίπους, 710 mg νατρίου, 54 γρ. υδατανθράκων, 15 γρ. πρωτεΐνης, 135 mg βιταμίνης Α και 150 mg ασβεστίου.

Διαβάστε παρακάτω μία ενδεικτική συνταγή για γαριδομακαρονάδα.

Υλικά/ 4 άτομα

  • 1 πακέτο καταψυγμένες γαρίδες Νο 2

  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

  • 3 ντομάτες

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

  • 1/4 σφηνάκι ούζο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • αλάτι

  • παρμεζάνα (Όση προτιμάμε)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας μόνο το κεφάλι και την ουρά.

  2. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους.

  3. Ταυτόχρονα βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό για τα μακαρόνια.

  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τις γαρίδες, ελάχιστα δευτερόλεπτα και από τις δυο πλευρές. Είναι έτοιμες όταν αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα. Τις βάζουμε στην άκρη.

  5. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το ούζο.

  6. Προσθέτουμε τις ντομάτες, λίγο ζεστό νερό από τα μακαρόνια που βράζουν, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου ένα τέταρτο. Όταν κοντεύει να δέσει, προσθέτουμε για 2 λεπτά και τις γαρίδες.

  7. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα.

2) Κολοκυθάκια τηγανιτά

Όλο τον χειμώνα προτιμάμε να βάζουμε τα κολοκύθια στην διατροφή μας είτε ως βραστά για σαλάτα είτε γεμιστά με κιμά είτε σε μπριάμ. Το καλοκαίρι όμως, τα προτιμάμε τηγανιτά. Μπορείτε να επιλέξετε εσείς το σχήμα που θέλετε να τα κόψετε αν θα έχουν κουρκούτι ή όχι ή ακόμα κι αν τα συνοδεύσετε με σώς γιαουρτιού που ταιριάζει πολύ στα κολοκυθάκια. Τα κολοκύθια έχουν πλούσια διατροφική αξία αφού τα 223 γρ. κολοκυθιού προσδίδουν 17 θερμίδες, 1γρ. πρωτεΐνης, λιγότερο από 1 γρ. λίπους, 3γρ. υδατανθράκων, 248 iu βιταμίνης Α και 20,2 mg μαγνησίου.

Διαβάστε παρακάτω μία εύκολη συνταγή για κολοκύθια τηγανιτά.

Υλικά/4 άτομα

  • 1-2 κολοκυθάκια σχετικά μεγάλα

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 2 κούπες νερό

  • 1 κ.γ. αλάτι για το νερό

  • ½ κ.γ. αλάτι για τα κολοκυθάκια

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες ή σε μακρόστενες ή σε μπαστουνάκια.

  2. Τα αλατίζουμε με το ½ κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.

  3. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

  4. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε το αλάτι.

  5. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να κάψει.

  6. Παίρνουμε αρκετά κολοκυθάκια, τα βουτάμε πρώτα στο αλατόνερο και αφού τινάξουμε το περίσσιο νερό τα αλευρώνουμε καλά.

  7. Παίρνουμε μια φετούλα αλευρωμένη τη βουτάμε στιγμιαία ξανά στο αλατόνερο και τη ρίχνουμε στο τηγάνι.

  8. Τις γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

  9. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί .

  10. Τα σερβίρουμε ζεστά.

3) Καλαμαράκια τηγανιτά

Τα τηγανιτά καλαμαράκια είναι ο απόλυτος μεζές του καλοκαιριού. Συνοδεύουν αρμονικά το κρασί ,τη μπύρα ή το ούζο μας και μας δίνουν μία υπέροχη γεύση. Επίσης, έχουν πλούσια διατροφική αξία αφού μία μερίδα 84 γρ. προσδίδει 276 θερμίδες , 18 γρ. λίπους, 281 mg νατρίου, 18 γρ. υδατανθράκων και 9 γρ. πρωτεΐνης.

Διαβάστε παρακάτω μία συνταγή για καλαμαράκια τηγανιτά.

Υλικά/4 άτομα

  • 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα και καθαρισμένα

  • 2 κ.σ. μαγειρική σόδα

  • αλεύρι κίτρινο

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε τα καλαμαράκια σ’ ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε τη σόδα.

  2. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 15′-20′.

  3. Έπειτα, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.

  4. Ζεσταίνουμε το τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει.

  5. Αλευρώνουμε τα καλαμαράκια και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να χρυσίσουν.

  6. Τέλος, τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να »τραβήξει» το περιττό λάδι.

4) Καρμπονάρα

Η καρμπονάρα είναι ένα αγαπημένο πιάτο για όλες τις εποχές και ιδιαίτερα για το καλοκαίρι καθώς είναι μία εύκολη και γρήγορη συνταγή που δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη προετοιμασία. Η μερίδα των 450γρ. προσδίδει 762 θεερμίδες,37,8 γρ. λίπους, 68,9 γρ. υδατανθράκων και 35,1 γρ πρωτεΐνης.

Διαβάστε παρακάτω μία εύκολη συνταγή για καρμπονάρα.

Υλικά/2 άτομα

  • 200 γρ. σπαγγέτι

  • 200 γρ. μπέικον

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

  • 2 αυγά ολόκληρα

  • 125 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

  • 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα σπαγγέτι για 7-8 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

  2. Παράλληλα, σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, για 2 λεπτά.

  3. Προσθέτουμε το μπέικον μέχρι να ροδίσει, για 5 λεπτά.

  4. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί.

  5. Μεταφέρουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στο τηγάνι, το οποίο έχουμε αποσύρει από τη φωτιά, με το σκόρδο και το μπέικον.

  6. Περιχύνουμε αμέσως τα μακαρόνια με το μείγμα αυγών, ανακατεύοντας καλά.

  7. Σερβίρουμε την καρμπονάρα ζεστή αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

5) Κλαμπ σάντουιτς

Το κλαμπ σάντουιτς είναι επίσης ένα αγαπημένο φαγητό για το καλοκαίρι διότι είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε αλλά και να το βρούμε σε μαγαζιά δίπλα στην παραλία. Πέρα όμως από την πλούσια γεύση του, έχει και πλούσια διατροφική αξία αφού ένα κλαμπ 466γρ προσδίδει 720 θερμίδες, 11γρ. λίπους, 1830 mg νατρίου, 113 γρ. υδατανθράκων και 47 γρ. πρωτεΐνης.

Διαβάστε παρακάτω πως θα φτιάξετε αυτή την συνταγή.

Υλικά/2 άτομα

  • 6 φέτες ψωμί του τοστ

  • 3 κ.σ. μαγιονέζα

  • 1 ώριμη, σφιχτή ντομάτα κομμένη σε κάθετες στρογγυλές φέτες

  • 4 φύλλα μαρουλιού

  • 4 φέτες ζαμπόν

  • 4 φέτες μπέικον

  • 4 φέτες τυρί του τοστ

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή τη φρυγανιέρα και τηγανίζουμε το μπέικον.

  2. Παίρνουμε μία φέτα ψωμί το τοστ και απλώνουμε τη μαγιονέζα. Προσθέτουμε μία φέτα ζαμπόν, μία φέτα τυρί, μαρούλι, ντομάτα, μπέικον.

  3. Παίρνουμε άλλη φέτα ψωμί του τοστ, την αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με μαγιονέζα και βάζουμε από πάνω μία φέτα ζαμπόν, μία φέτα τυρί, μαρούλι, ντομάτα, μπέικον.

  4. Αλείφουμε και την τρίτη φέτα ψωμιού με μαγιονέζα και καλύπτουμε το σάντουιτς.

  5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις άλλες 3 φέτες ψωμιού και τα υπόλοιπα υλικά.

  6. Κόβουμε το σάντουιτς στα 4 και σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτές τις εύκολες και γρήγορες συνταγές που είναι ιδανικές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, γευτείτε τις με σύνεση διότι η θρεπτική τους αξία, είναι μεγάλη!

The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: [email protected],

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση