Μαίνονται 300 πυρκαγιές στη Σιβηρία (video)

Μαίνονται 300 πυρκαγιές στη Σιβηρία (video)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να συμμετάσχει και ο στρατός στην κατάσβεση 300 και πλέον πυρκαγιών σε έκταση που ρωσικά μέσα γράφουν ότι υπερβαίνει την έκταση του Ισραήλ ή του Βελγίου, σχεδόν 30 εκατομμύρια στρέμματα. Χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματίες, πυρκαγιές μαίνονται σε έκταση 718.360 στρεμμάτων στο Ιρκούτσκ, και στην περιοχή του Κρανοντάρ, όπου και ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την περασμένη Δευτέρα.

Περισσότεροι από 700.000 Ρώσοι υπέγραψαν έκκληση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μέσω της οποία ζητούν από τις ρωσικές αρχές να δράσουν αποτελεσματικά για την κατάσβεση των πυρκαγιών τονίζοντας ότι η αιθάλη από τη Σιβηρία έχει φθάσει στα Ουράλια και συνιστά απειλή για την υγεία.

Εκτάκτως συνέρχεται η Κρατική Δούμα ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τους κυβερνήτες ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να φθάσουν οι πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.

Δύο αμφίβια αεροσκάφη Be-200 του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ενώ ελικόπτερο μεταφέρει πυροσβέστες σε διάφορα σημεία για να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Μέχρι σήμερα –γράφει η εφημερίδα Vedomosti– δεν προχωρούσαν στην κατάσβεση των εστιών αυτών, επειδή κατά την άποψη των αρχών οι δαπάνες για την κατάσβεσή τους θα υπερέβαιναν τις δαπάνες από τις ενδεχόμενες ζημιές που θα προκαλούσε η φωτιά.

Στα σχόλιά τους οι κάτοικοι των ρωσικών περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές ευχαριστούν τον Αμερικανό ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το ενδιαφέρον που δείχνει, καθώς με ανάρτηση του στο Instagram προειδοποιεί για τις συνέπειες, επισημαίνοντας ότι ο καπνός από τις πυρκαγιές είναι ορατός από το Διάστημα.

Tην ίδια ώρα, η Σιβηρία πλήττεται και από καταστροφικές πλημμύρες για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Στο Ιρκούτσκ η στάθμη των ποταμών ξεπέρασε τα επίπεδα ασφαλείας και εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα