Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις

Από την Ολομέλεια της Βουλής, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων, με την συναίνεση των τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων της Βουλής.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜεΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Ανάσα ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέχει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία. Πέρα από το χαμηλότερο επιτόκιο και τις περισσότερες δόσεις, η υπαγωγή στη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ξανά του «ελέγχου» του τραπεζικού λογαριασμού εφόσον είχε δεσμευθεί. Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος υπαχθεί στη ρύθμιση και καταβάλει την πρώτη δόση:

-«παγώνουν» κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα και ειδικότερα
– «ξεμπλοκάρουν» ήδη δεσμευμένοι λογαριασμοί
– όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο αυξάνεται το ποσοστό του «κουρέματος» στις προσαυξήσεις

Από το 2016 έως σήμερα ο αριθμός των αναγκαστικών κατασχέσεων για οφειλές στην εφορία:
* από 839.000 το 2016
* σε 1,05 εκατ. το 2017
* 1,16 εκατ. το 2018
* 1,21 εκατ. το Μάιο του 2019

Ένα από τα νομοσχέδια πυξίδα για την επόμενη τετραετία αποτελεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο την ελάφρυνση των πολιτών από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καλώντας τους οφειλέτες να την αξιοποιήσουν καθώς είναι η τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Χαλαρώνει η θηλιά που έπνιγε, συνδέουμε με ξεπάγωμα των λογαριασμών, ανάσα και ελευθερία κινήσεων. Μια δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, οδικός χάρτης για αύξηση εσόδων».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και των 120 δόσεων, αν και θα προτιμούσε να είναι διαφορετικά άρθρα για να καταψηφίσει τη μείωση ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη περιουσία.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, και διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες όταν στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 102,7 μονάδες.

Σχετική είδηση: Φορολογικό ν/σ -Κυρ. Μητσοτάκης: Συνδέουμε τη νέα ρύθμιση με το ξεπάγωμα των λογαριασμών (video)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος