Σταϊκούας: Θα εφαρμόσουμε ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα

Το στίγμα της πολιτικής του στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνοντας ότι στόχος είναι η χώρα να γίνει και πάλι κανονική. Τόνισε επίσης, ότι οι προτεραιότητές της πολιτικής του είναι: η ανάπτυξη, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, η ευημερία για όλους.

Η αύξηση και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της μεγέθυνσης της οικονομίας και η δικαιότερη κατανομή πλούτου, είναι οι στόχοι της κυβέρνησης τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι «όλες οι πολιτικές μας θα είναι προσανατολισμένες σε αυτούς τους στόχους».

«Θα αξιολογήσουμε τις δαπάνες σε όλους τους φορείς και θα θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους για τις δαπάνες. Όλοι οι φορείς θα τηρούν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς τους» υπογράμμισε.

«Το χρέος των φορολογουμένων έναντι της εφορίας βρίσκεται 104 δισ. ευρω, αυξημένο κατά 46% από το 2014» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και έκανε λόγο για «νέα φορολογική πολιτική με κοινωνική μέριμνα, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους».

Επανέλαβε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «άμεση και σημαντική μείωση ΕΝΦΙΑ, με το α’ μέρος να ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 22% τον Σεπτέμβριο», καθώς και για διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων, για την οποία υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία.

Επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει στόχο την καλλιέργεια της φορολογικής συμμόρφωσης» και υπογράμμισε ότι σύντομα θα εφαρμοστεί «δίκαιο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να μην καταφεύγουν πολίτες και επιχειρήσεις στην φοροδιαφυγή».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την αγορά παιγνίων.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε, δε, για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το ΣΔΟΕ. Υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος τέτοιος ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν περαιτέρω μειώσεις φόρων μετά το 2020.

Επισήμανε, δε, ότι η συνέπεια ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επιστροφή καταθέσεων και άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για τις τράπεζες.

Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι στόχος είναι να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο και βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν είναι η διαφάνεια και να ενσωματώνουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. «Θα προχωρήσουν με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των ποιοτικών θέσεων απασχόλησης».

Σημείωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

«Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών, ζητώντας σκληρή δουλειά και συνέπεια από όλους για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση