ΕΝΦΙΑ: Μείωση φέτος για όλους μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ «φαίνεται ότι θα υπάρχει μείωση σε σχέση με πέρυσι για όλους τους φορολογούμενους» εξηγούν φοροτεχνικοί μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση του φόρου.

Ο υπολογισμός τους ακριβούς ποσού της μείωσης για τον κάθε ιδιοκτήτη θέλει μολύβι και χαρτί αλλά η ανακούφιση θα είναι σημαντική κυρίως για τους ιδιοκτήτες μικρής αξίας περιουσίας. Διόλου ευκαταφρόνητο όμως δεν είναι το ποσό που γλιτώνουν και οι ιδιοκτήτες μεσαίας αξίας περιουσίας, η πολύπαθη μεσαία τάξη.

Όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο One Channel, ενώ πιστεύαμε ότι μείωση στον ΕΝΦΙΑ φέτος θα είχαν μόνο οι κάτοχοι περιουσίας η αξίας της οποίας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, με την έκπληξη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζουν τα δεδομένα.

Φαίνεται ότι θα έχουν μείωση σε σχέση με πέρυσι όλοι οι φορολογούμενοι ακόμη και αυτοί με αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από φέτος, αντί για το 2020, όπως είχε αρχικά εξαγγείλει, και θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

⇒ Για της μικρής αξίας ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

⇒ Για τις μεσαίες περιουσίες η μείωση θα είναι 20%, κάτι που αφορά όλη τη μεσαία τάξη.

⇒ Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ) η μείωση θα είναι 10%.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος διευκρίνισε σήμερα, Κυριακή, τα όρια των τριών κατηγοριών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι μικρή ακίνητη περιουσία είναι έως 60.000 ευρώ, η μεσαία από 60.000 χιλιάδες έως ένα 1 εκατ. ευρώ και η μεγάλη πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ακόμη ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι εξαγγελθείσες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστούν με τις τωρινές αντικειμενικές αξίες.

Μετά και τις διευκρινίσεις αυτές η εκτίμηση ότι το 98% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι ασφαλής.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης του κέρδους κυκλοφόρησε ενδεικτικός πίνακας, σύμφωνα με τον οποίο το κέρδος που θα δουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων κυμαίνεται από 35 έως 311 ευρώ.

Από το μέτρο αυτό, περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%.

Ωστόσο, και η μεσαία τάξη με αξία περιουσίας ως 400.000 ευρώ θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%.

Οι πολλοί λίγοι (περίπου 15.000 ιδιοκτήτες) που έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 10%.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η επιλογή άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ούτως ή άλλως υπερφορολογείται.

Είναι, επίσης, μία πολιτική με ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση που συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων που θα επακολουθήσουν το 2020.

Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα με αυτόν.

Επιπλέον εκτιμάται πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών. Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που συχνά ασκείται, πως ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου.

Όπως εξηγούν, η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά, όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Αφήστε μια απάντηση