Αυτά είναι όλα τα μέτρα – «ανάσα» για τους πολίτες – Μειώσεις φόρων, κίνητρα για την οικοδομή

«Ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Έτσι, στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στις 120 δόσεις και ίσως την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εστίασης, ενώ ένα δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις και τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ανοίξει τα χαρτιά του και έχει δώσει στους τεχνοκράτες των δανειστών, που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο του Economist, τα απαραίτητα στοιχεία για το σύνολο των παρεμβάσεων που σχεδιάζει.

Με τις αλλαγές για τις 120 δόσεις που σχεδιάζονται περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, με τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.

Μόνο με το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.

Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

  • Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%.
  • Τη χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση, κάτι δεν συμβαίνει τώρα. Μια σκέψη είναι να σπάει το χρέος σε δύο κομμάτια, να παγώνει το ένα για όσο εξυπηρετείται το άλλο μέρος και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.
  • Την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές.

Το νομοσχέδιο του Φθινοπώρου

Το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που συνεπάγονται και υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος, όπως:

  • Τη μείωση του φόρου μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών, που από το 22% θα πέσει στο 9% από την 1/1/2020 για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στη διετία 2020-2021. Η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 24% από 28% που είναι σήμερα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και στο 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
  • Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί από 1/1/2020.
  • Την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία.
  • Το «πάγωμα» για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι ένας φόρος ο οποίος από το 2013 που θεσπίστηκε δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
  • Βελτιώσεις στο θεσμό της Golden Visa. Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
  • Τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Αφήστε μια απάντηση