Στην κορυφή του Ολύμπου

Στην κορυφή του Ολύμπου

Η ανάβαση στο μυθικό βουνό είναι μια γλυκιά δοκιμασία για όσους επιθυμούν να βρεθούν στην κορυφή του Ολύμπου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 300.000 επισκέπτες.

Ίσως για πολλούς να φαντάζει δύσκολο και για κάποιους άλλους όχι. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά αυτό που μετράει είναι η θέληση και η αγάπη για του βουνό και για να ακριβολογούμε για το βουνό των θεών.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το ραντεβού της παρέας κλείστηκε για διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Χρηστάκη σε υψόμετρο 2.500 μ.

Εκεί φρόντισαν να μας μεταφέρουν ο Θανάσης Γκόλτσιος μαζί με τον Βασίλη Καζακλάρη (Αίσωπος του Ολύμπου), αφού πρώτα βρεθήκαμε στο χωριό Καλύβια. Από εκεί ο δρόμος οδηγεί στη θέση Χρηστάκη.

Η διαδρομή είναι φανταστική και ο δρόμος σε καλή κατάσταση, όμως σε κάποια σημεία χρειάζεται μεγάλη προσοχή και χαμηλές ταχύτητες και σίγουρα όχημα 4Χ4. Η διαδρομή αυτή είναι 22χλμ και διαρκεί από το χωριό Καλύβια έως το καταφύγιο Χρηστάκη περίπου 60 λεπτά.

Στο καταφύγιο την βραδιά έκλεψε ο «Αίσωπος του Ολύμπου», αφηγούμενος μικρά και μεγάλα παραμύθια προκαλώντας ασταμάτητο γέλιο και διάθεση στην παρέα για την ανάβαση στον Μύτικα. Λίγη ξεκούραση και νωρίς το πρωί η ομάδα ήταν έτοιμη για την κορυφή του Ολύμπου και για να αγναντέψουμε την ανατολή του ηλίου. Εικόνες, πραγματικά, εντυπωσιακές και μαγικές. Δεν περιγράφονται με λόγια.

Από το καταφύγιο Χρηστάκη ανηφορίσαμε το μονοπάτι που οδηγεί στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Χρηστάκη και Σκολειό. Η διαδρομή αυτή καλύπτεται περίπου σε 40 έως 60 λεπτά.

Από το διάσελο η πρόσβαση στη κορυφή Σκάλα είναι εύκολη και γρήγορη. Εκεί είχαμε Η ανάβαση στο Μύτικα από τη Σκάλα είναι δύσκολη και χρειάζεται προσοχή.

Από τη Σκάλα περνάμε προσεκτικά την Κακόσκαλα ακολουθώντας το καλοσημαδεμένο πέρασμα της που μας οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή, στον Μύτικα.

Στην Σκάλα συναντήσαμε τον Αντρέ από την Ρωσία που ανέβηκε μαζί μας στον Μύτικα.Η χαρά του δεν περιγράφεται όταν πάτησε την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου.

Μεγάλη και η δική μας χαρά αλλά κυρίως δέος για αυτό που αντικρύζεις από τον θρόνο του Δία και το σπίτι των 12 θεών.

Στη διαδρομή της ανάβασης και της κατάβασης από τον Μύτικα έως στην Κακόσκαλα συναντήσαμε ορειβάτες από την Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία,Βουλγαρία,Τσεχία, Ισραήλ και από διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά την ανάβαση μας είδαμε και τους μόνιμους κατοίκους του Ολύμπου, τα αγριοκάτσικα που αποτελούν προστατευόμενο είδος και ομορφαίνουν με την παρουσία τους το μυθικό βουνό.

Άπαντες έμειναν ευχαριστημένοι και κυρίως αυτοί που βρέθηκαν στην παρέα για πρώτη φορά και στον Όλυμπο, όπως ο Χρήστος από την Αλλόνησο που δεν μπορεί να πιστέψει, πώς από τις όμορφες παραλίες του νησιού των Β. Σποράδων, βρέθηκε στην κορυφή του Ολύμπου.Εμπερία μοναδική.

Η αλήθεια είναι ότι Όλυμπος δεν «χορταίνεται» οσες φορές και άν βρεθείς στα μέρη του. Ετσι και η παρέα αποφάσισε να ανανεώσει το ραντεβού για του χρόνου την ίδια περίοδο. Η φήμη του Ολύμπου είναι παγκόσμια και απαιτεί σεβασμό και αγάπη για την μαγεία που εκπέμπει.

www.ert.gr

Ευάγγελος Μητρούσιας