Στα «κάρβουνα» οι καζανάρηδες για το φόρο στην τσικουδιά

Στα «κάρβουνα» οι καζανάρηδες για το φόρο στην τσικουδιά

Αντιδράσεις από τους καζανάρηδες και τους διήμερους αποσταγματοποιούς της Κρήτης προκαλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί, αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διήμεροι αποσταγματοποιοί του νησιού χαρακτηρίζουν την απόφαση – ταφόπλακα για ένα παραδοσιακό, λαϊκής κατανάλωσης προϊόν, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της Κρήτης και παράλληλα ενισχύει το εισόδημα των αμπελουργών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης επισημαίνει ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση ως έχει, τότε η φορολόγηση του προϊόντος που παράγεται από τους μικρούς αποσταγματοποιούς, από 59 λεπτά ανά χιλιόγραμμο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία θα ανέλθει στα 6 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής του προϊόντος. «Ένα καραφάκι που σήμερα κοστίζει στο καφενείο 3,4 ευρώ θα πάει στα 15 ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην εγκατάλειψη της τσικουδιάς.
Οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της Κρήτης, που, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, φτάνουν τους 10.000 καθώς είναι πολλοί οι αμπελουργοί που βγάζουν μικρές ποσότητες τσικουδιάς, θα επιδιώξουν να βρεθεί λύση, σε συντονισμό και συνεργασία με την Ομοσπονδία τους. Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει ο κ. Φραγκιαδάκης, οι αποσταγματοποιοί είναι σε επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη και τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί για το θέμα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

www.ert.gr

Νεκταρία Μανουσουδάκη