Κ. Καλλιμάνης: «Με Γιάννη Γκιόκα μπορεί να… «χτίσει» το αύριο ο Πανσερραϊκός»

Κ. Καλλιμάνης: «Με Γιάννη Γκιόκα μπορεί να… «χτίσει» το αύριο ο Πανσερραϊκός»

Είναι από τους ποδοσφαιριστές που το όνομα του έγινε σύνθημα στην κερκίδα του Πανσερραϊκού και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Κώστας Καλλιμάνης, μέλος της εκπληκτικής ομάδας των «λιονταριών» που το 2008 οδήγησαν τον Πανσερραϊκό στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από 16 ολόκληρα χρόνια μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών με αφορμή την επιστροφή του Γιάννη Γκιόκα στους «κόκκινους». Ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Παπακώστα εκείνη τη χρονιά, που θα έχει τον ίδιο ρόλο φέτος δίπλα όμως στον Νίκο Νεντίδη «ξύπνησε» όμορφες αναμνήσεις στον Κώστα Καλλιμάνη που ευχήθηκε γρήγορα ο Πανσερραϊκός να βρεθεί στην ελίτ του Ελληνικού ποδοσφαίρου, εκεί που ανήκει.

Ο Κώστας Καλλιμάνης μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών:

-Για το μερίδιο που αντιστοιχεί στον Γιάννη Γκιόκα από εκείνη την εκπληκτική χρονιά που έφερε και την άνοδο:  

«Πάντα όταν ακούω ή μαθαίνω νέα για τις Σέρρες νιώθω χαρά και ιδιαίτερα όταν τα νέα αυτά αφορούν την ομάδα του Πανσερραϊκού. Θέλω ο Πανσερραϊκός να πηγαίνει πάντα καλά και να ακούω ευχάριστα νέα για αυτόν. Ένα πολύ ευχάριστο νέο ήταν αυτό με την επιστροφή  του Γιάννη Γκιόκα στην ομάδα. Ο Γιάννης είναι ένα παιδί κι ένας γυμναστής ο οποίος είναι πάρα πολύ καλός στη δουλειά του. Όταν ήρθα εγώ στον Πανσερραϊκό, ο Γιάννης ήταν ήδη εκεί ως βοηθός και γυμναστής του  Γιάννη Παπακώστα. Έτυχε εγώ να είμαι λίγο πίσω όσον αφορά τη φυσική κατάσταση γιατί τα παιδιά είχαν πάει προετοιμασία.  Έκανα όμως ατομικές προπονήσεις με το Γιάννη και τελικά ήταν μια χρονιά για μένα πάρα πολύ καλή. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά για όλη την ομάδα και αυτό οφείλετε σίγουρα και στο Γιάννη για την προετοιμασία που μας έκανε και στην ομάδα που πήγε πάρα πολύ καλά. Ο Γιάννης δουλεύει πάρα πάρα πολύ και εκτός γηπέδου. Νομίζω ότι ήταν η πρώτη χρονιά που ενώ εμείς φορούσαμε ρολόγια για να μετράμε τους σφυγμούς, ο Γιάννης μας έφερε κάποια γιλέκα και με κομπιούτερ κατέγραφε τα πάντα στην προπόνηση για να μας δίνει οδηγίες αν πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμό, αν πρέπει να κατεβάσουμε, πως πρέπει να κινούμαστε, τα πάντα. Ήταν μια επιστημονική κατεύθυνση από τον Γιάννη Γκιόκα και σε συνάρτηση με τις οδηγίες του Γιάννη Παπακώστα φέραμε εκείνα τα πολύ καλά αποτελέσματα. Και βέβαια σημαντικό το ότι δεν είχαμε τραυματισμούς αν εξαιρέσεις ένα σπάσιμο του ποδιού του Γιώργου Γεωργιάδη κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα, δεν είχαμε κάτι άλλο».

-Για τη συμμετοχή του Γιάννη Γκιόκα και στην τακτική που ακολουθούσε η ομάδα:

«Ο Γιάννης ξέρει τακτική και δεν θα ξεχάσω ένα παιχνίδι κυπέλλου στην Καλαμάτα με τον Μεσσηνιακό, που προκριθήκαμε στα πέναλτι, και θυμάμαι ότι ως δεξί μπακ βρέθηκα να είμαι κοντά στα στόπερ και πιο μέσα και σηκώθηκε ο Γιάννης και μου είπε να μην παρατάω τη θέση μου και αυτό το έκανε κι άλλες φορές. Ο Γιάννης ξέρει τακτική και ανά πάσα στιγμή μας έδινε οδηγίες και μιλούσαμε για αυτό. Και όταν κάναμε τακτική με βίντεο κάθε Τρίτη, ο Γιάννης μαζί με τον Γιάννη Παπακώστα μας ανέλυαν τα λάθη μας. Ο Γιάννης γνωρίζει πολύ καλά τακτική και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που θα δώσει στον κ. Νεντίδη για να πάει η ομάδα πάρα πολύ καλά. Βέβαια, να μην ξεχάσουμε ότι σε εκείνο το τιμ ήταν και ο Δημήτρης Αϊβαζίδης που ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος που έδενε όλο το κομμάτι το ποδοσφαιρικό εκείνη τη χρονιά. Θυμάμαι ένα περιστατικό στο ξεκίνημα της περιόδου, όταν είχαμε μια εντός έδρας ισοπαλία με το Χαϊδάρι, ο κόσμος τότε ερχόταν δειλά δειλά στο γήπεδο και θυμάμαι τι μας είχε πει ο Δημήτρης Αϊβαζίδης «αν η ομάδα πάει καλά θα δείτε πως θα γεμίσει το γήπεδο». Πραγματικά μόλις η ομάδα άρχισε να παίρνει αποτελέσματα ο κόσμος γέμισε το γήπεδο. Μάλιστα όπου πηγαίναμε να παίξουμε ο κόσμος του Πανσερραϊκού ήταν δίπλα μας και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Για την αξιοποίηση του Γιάννη Γκιόκα:

«Για μένα ο σύλλογος πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον Γιάννη Γκιόκα και να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Ο Γιάννης μπορεί να βοηθήσει την ομάδα σε όλα τα επίπεδα και ως βοηθός του κ. Νεντίδη αλλά και ως γυμναστής όλων των τμημάτων, νομίζω ότι θα δώσει κατευθύνσεις πάρα πολύ καλές. Έχω γνωρίσει στην καριέρα μας πάρα πολλούς γυμναστές αλλά θεωρώ ότι ο Γιάννης Γκιόκας είναι από τους κορυφαίους στην Ελλάδα και θα έλεγα ότι εν μέρει έχει αδικήσει τον εαυτό του γιατί τώρα θα μπορούσε να είναι σε μεγάλη ομάδα της Σούπερ Λιγκ και να διαπρέπει. Καταλαβαίνω βέβαια γιατί ήταν προσωπική επιλογή για οικογενειακούς λόγους που βρέθηκε στην Καβάλα».

-Για τις αναμνήσεις του από Πανσερραϊκό (στην εκπομπή άκουσε ηχογραφημένες συνεντεύξεις από τα πανηγύρια της ανόδου):

«Είμαι φανερά συγκινημένος. Όλα αυτά μου φέρνουν όμορφες αναμνήσεις, όμορφα χρόνια. Πραγματικά αγαπάω πολύ την ομάδα και θέλω να την βλέπω ψηλά. Ήταν πολύ όμορφα χρόνια και μακάρι να μπορούσα να τα ξανά ζήσω. Θεωρώ τον εαυτό μου μέλος της ομάδας, ένα κομμάτι αυτού του συλλόγου».

-Για την ευκαιρία που χάθηκε να δημιουργηθούν υποδομές στο σύλλογο:  

«Θα μπορούσε τότε ο Πανσερραϊκός να δημιουργήσει υποδομές, να «χτίσει» από τις ακαδημίες, να έχει φτιάξει δικά του γήπεδα. Αν γινόταν αυτό τότε, ο Πανσερραϊκός θα ήταν αυτή τη στιγμή αυτόνομος με δικά του παιδιά γιατί ο Νομός Σερρών βγάζει ποδοσφαιριστές. Δεν έγινε μια καλή προεργασία τότε, για να μπορεί αυτή με τις βάσεις που θα δημιουργούνταν, να είναι η ομάδα για πολλά χρόνια στη Σούπερ Λιγκ. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο «αγκάθι» και ας ελπίσουμε τα παιδιά που είναι τώρα στη διοίκηση της ομάδας και ξέρω ότι ξεκίνησαν να βάζουν τις βάσεις, να τα καταφέρουν και το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου».

www.ert.gr

Βασίλης Αναστασιάδης