Κομοτηνή:12-7-2019 Ειδήσεις

Κομοτηνή:12-7-2019 Ειδήσεις

Σύσκεψη στο δήμο Ιάσμου με θέμα την βροχόπτωση
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο του Ιάσμου, παρουσία του ΠεριφερειάρχηΑν.Μ.Θράκης, του κ. Χρήστου Μέτιου, του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα θέματα της επιτάχυνσης των διαδικασιών καταγραφής και αποζημίωσης όσων επλήγησαν και της εξεύρεσης μόνιμης λύσης για την αντιπλημμυρική προστασία του Ιάσμου. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους παραγωγούς που επλήγησαν και διαβεβαίωσαν ότι θα είναι αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, του δήμου και των φορέων, που θα αποσκοπεί στην ανακούφιση και τη στήριξη των πληγέντων.

Επισκέφτηκε ξανά τον Ίασμο της Ροδόπης ο Δημήτρης Χαρίτου
Την ευρύτερη περιοχή του Ιάσμου επισκέφτηκε ξανά χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο κος Δημήτρης Χαρίτου. Στο σημείο είχε μεταβεί και ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στη Θράκη, Θανάσης Πανάγος, για μία πρώτη, επιτόπια εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα. « Στα σημεία όπου βρεθήκαμε, διαπιστώσαμε ότι η καταστροφή των καλλιεργειών ήταν ολική. Δυστυχώς, η ίδια εικόνα με αυτήν που αντικρίσαμε, υπάρχει σε μια πρωτόγνωρη σε έκταση ζώνη καλλιεργειών στον νομό Ροδόπης. Είναι λοιπόν προφανές ότι επείγει να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες της καταγραφής των ζημιών και, στη συνέχεια, της αποζημίωσης των παραγωγών.» δήλωσε ο κος Χαρίτου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον ενημέρωσε για το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η περιοχή επισημαίνοντας του την ανάγκη να στελεχωθούν με προσωπικό οι τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι έλεγχοι.

Συνάντηση Ιλχάν Αχμέτ με τον Υπουργό
Συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το νέο υπουργό, κ. Μάκη Βορίδη πραγματοποίησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ . Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε εικόνα για το σύνολο των καταστροφών που έπληξαν τις υποδομές, τις οικοσκευές και την αγροτική παραγωγή στην Π.Ε. Ροδόπης, παρέχοντας την δέσμευση για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και ειδικότερα των εποπτευόμενων οργανισμών από το δικό του υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις της φυτικής παραγωγής γίνεται άμεση κινητοποίηση δια του ΕΛΓΑ . Η καταγραφή των ζημιών για τις αποζημιώσεις των οικοσκευών και των υποδομών θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θα έρθει σε επαφή με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ προκειμένου ο νομός να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την επιθυμία προς τον Ιλχάν Αχμέτ να επισκεφθεί τη Ροδόπη το προσεχές χρονικό διάστημα για να εκτιμήσει και ο ίδιος από την μεριά του το μέγεθος της καταστροφής.

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις
Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε χθες στις πληγείσες περιοχές του Νομού Ροδόπης με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Τρέλλη και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή στις πρόσφατες ευρωεκλογές Ιμπραήμ Kερατζή . Τα τελευταία καιρικά φαινόμενα των καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στις υποδομές, το οδικό δίκτυο και την αγροτική παραγωγή. «Τα φαινόμενα αυτά που αποκτούν μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια τα μεγάλα κενά στην αντιπλημμυρική προστασία που ξεκινούν από τα ανύπαρκτα έργα στον ορεινό όγκο, την έλλειψη αποστραγγιστικών δικτύων στους κάμπους, την παντελή απουσία από ένα σύστημα ολοκληρωμένης προστασίας με κάθε μέσο των καλλιεργειών από το κράτος, που μετατρέπει την προστασία της παραγωγής σε ατομική ευθύνη του καλλιεργητή, χωρίς επιστημονική και τεχνική στήριξη.» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Με την ίδια ανακοίνωση ζητάτε η άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών στις υποδομές , είτε αφορούν το οδικό δίκτυο, είτε δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης και όπου αλλού χρειαστεί. Να αποζημιωθούν στο 100% εδώ και τώρα οι αγρότες για τις ζημιές που έπαθαν στις καλλιέργειες τους. Καμία δικαιολογία για τα εμπόδια που βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα αποστραγγιστικά, η θωράκιση των υποδομών σε οδικό δίκτυο για να μην κινδυνεύουν ζωές ειδικά σε επικίνδυνα περάσματα όπως οι ιρλανδικές διαβάσεις.

Κοινωνία
Αυξημένος ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία
Αύξηση κατά μεγάλο ποσοστό του αριθμού των παιδιών που θα φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία μέσα στην πόλη της Ξάνθης για τη νέα σχολική χρονιά, μετά τα πρώτα 27 παιδιά, όπου εντάχθηκαν ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, σημειώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» . Ο Σύλλογος αφού ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης για τα εκατοντάδες παιδιά που μένουν εκτός εκπαίδευσης, έπειτα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Ξάνθης και τις διευθύντριες του 15ου Νηπιαγωγείου, 15ου και 20ου Δημοτικού Ξάνθης. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και αιτήσεις μεταγραφών, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και επαφές με την υπεύθυνη μεταφορών στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ξάνθης και την προϊσταμένη του τμήματος Δια Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, για να τεκμηριωθεί το σχολικό λεωφορείο.
«Εμείς ευελπιστούμε, πέρα από τα πρώτα παιδιά, τα οποία ήδη ενημερώθηκαν σε ποια σχολεία θα φοιτήσουν από τη νέα σχολική χρονιά 2019 – 2020, ότι οι ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι να ενταχθούν και τα 3.000 παιδιά του οικισμού μας.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου με την σημείωση να υπάρξει συνέχεια και στο ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
ΑμεΑ
Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2019.
Η ημερομηνία έναρξης για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων Δελτίων σε Άτομα με Αναπηρίες ορίζεται η 15η – 7 – 2019 και η ημερομηνία λήξης η 31η -10-2019. Η θεώρηση καθώς και η έκδοση θα γίνεται από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης  και την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ξάνθης.
Μητρόπολη
Την προσεχή Κυριακή 14 Ἰουλίου στις 7μ.μ. θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Εὐγενίου Ρωμανίας (Παραλία Πετρωτών) ὁ Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός της Εορτής του Αγίου Εὐγενίου Τραπεζουντίου μετ’ ἀρτοκλασίας καί Θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

 

 

 

Αστυνομικό δελτίο
Τριακόσια ενενήντα κιλά (390 kg) όστρακα ακατάλληλα
Τριακόσια ενενήντα κιλά (390 kg) όστρακα υπολειπομένων διαστάσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πόρτο Λάγος, ενώ συνελήφθη ένας 47χρονος για την παράνομη μεταφορά οστράκων υπολειπομένων διαστάσεων, με σκοπό την πώληση -εμπορία. Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες σήμερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, στελέχη του Β’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, διενέργησαν έλεγχο στη χερσαία ζώνη λιμένα Λάγος σε Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε ο 47χρονος και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε δεκαεννέα (19) σάκους με δίθυρα μαλάκια (όστρακα), υπολειπομένων διαστάσεων του είδους αχιβάδα, βάρους τριακοσίων ενενήντα κιλών (390 kg), χωρίς συνοδευτικά έγγραφα – σήμανση. Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. καθώς και η εν λόγω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.

Καιρός την Παρασκευή:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά. Νωρίς το βράδυ, τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ανατολικό . Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση