Η Google προσλαμβάνει υπαλλήλους για να μεταγράφουν όσα λέμε στις έξυπνες συσκευές

Techblog.gr

Εχθές εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μία αναφορά από ένα βελγικό κανάλι, το VRT, η οποία έλεγε ότι η Google προσλαμβάνει ανθρώπους με σκοπό να ακούν και πραγματοποιούν μεταγραφή των ερωτήσεων που κάνουμε στον Assistant μέσω του Google Home ή άλλων έξυπνων συσκευών.

Η αναφορά ήθελε αυτούς τους ανθρώπους να ακούνε ηχογραφήσεις στις οποίες οι χρήστες ίσως και να μην μίλαγαν απευθείας στη συσκευή. Επίσης, το VRT αναφέρει ότι μίλησε με έναν μεταγραφέα, ο οποίος εργαζόταν στον Google Assistant, και έκανε leak 1.000 καταγραφές.

Μία από τις μεταγραφές φαίνεται να ήταν ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Όπως είναι λογικό το θέμα έγινε γρήγορα viral και η παραπληροφόρηση κατέκλυσε κάθε μέσο ενημέρωσης.

Σήμερα, η Google έκανε κάποιες επίσημες δηλώσεις μέσω του blog της για να κατευνάσει τα πνεύματα. Στη δημοσίευση της η εταιρεία είπε ότι αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού τη βοηθάει να κάνει διαθέσιμο τον Assistant σε άλλες γλώσσες. Επίσης, η εταιρεία υποσχέθηκε ότι ερευνά τα leaks των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, με στόχο να βελτιώσει τις υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με τη Google, γλωσσικοί εμπειρογνώμονες μεταγράφουν μόνο το 0,2% όλων των ηχογραφήσεων ως μέρος της διαδικασίας δημιουργίας της τεχνολογίας ομιλίας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καλή αντίληψη της χροιάς και της προφοράς κάθε γλώσσας και όλες οι ηχογραφήσεις είναι ανώνυμες.

Η εταιρεία συνέχισε λέγοντας ότι λαμβάνει αρκετά μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μεταγραφής. Ωστόσο, σημείωσε ότι μάλλον αυτές οι πολιτικές δεν είναι αρκετά αυστηρές δεδομένου ότι πάνω από 1.000 καταγραφές διέρρευσαν από την βελγική ιστοσελίδα.

Η Google έκλεισε τη δημοσίευση της λέγοντας ότι ειδικές ομάδες διερευνούν τη συγκεκριμένη περίπτωση, και η εταιρεία επανεξετάζει τα μέτρα ασφάλειας για την πρόληψη αντίστοιχων παραπτωμάτων στο μέλλον.

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα εδώ είναι πως η πρακτική της Google, στην οποία οι χρήστες αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες, ενδέχεται να μην μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έθεσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση με το GDPR.

Βάση του κανονισμού, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ξεκαθαρίζουν που χρησιμοποιούν τις προσωπικές πληροφορίες των εμπλεκομένων, κάτι που η Google ξεκάθαρα δεν έκανε. Αυτό σημαίνει ότι ίσως η ΕΕ να ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμη πρόστιμο στη Google.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος