Πέθανε ο κινηματογραφικός παραγωγός Αρτούρ Μπράουνερ

Πέθανε ο κινηματογραφικός παραγωγός Αρτούρ Μπράουνερ

Ο Γερμανός παραγωγός ταινιών Αρτούρ Μπράουνερ πέθανε χθες (Κυριακή 7/7) στο Βερολίνο, σε ηλικία 100 ετών.

Γεννημένος την 1η Αυγούστου 1918 στην πόλη Λοτζ, γιος ενός εμπόρου ξυλείας, o Μπράουνερ επιβίωσε της εξόντωσης των Εβραίων της Πολωνίας καταφεύγοντας με την οικογένειά του στη Σοβιετική Ένωση.

Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στο Βερολίνο και ίδρυσε την εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών CCC. Στα 70 χρόνια της καριέρας του, ο Αρτούρ Μπράουνερ ανέλαβε την παραγωγή σε περισσότερες από 300 ταινίες, πολλές από τις οποίες έγιναν επιτυχίες (παράδειγμα η σειρά γερμανικών γουέστερν με ήρωα τον Ινδιάνο Βινέτου).

Τα χρήματα που κέρδισε ο Μπράουνερ από τις παραγωγές του, του επέτρεψαν να χρηματοδοτήσει ταινίες για την ιστορία του Ολοκαυτώματος. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το φιλμ «Europa, Europa» (1990), που κέρδισε τόσο το κινηματογραφόφιλο κοινό όσο και τους κριτικούς του κινηματογράφου. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός Εβραιόπουλου που βρίσκεται στην καρδιά της ναζιστικής ελίτ. Άλλο παράδειγμα είναι η ταινία με τίτλο «The White Rose» (Λευκό Ρόδο 1982) για ένα δίκτυο Γερμανών αντιστασιακών.

Το 1972, η ταινία «Ο κήπος των Φίντζι-Κοντίνι» -βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζόρτζιο Μπασάνι σε σκηνοθεσία του Βιτόριο ντε Σίκα– στην οποία ο Αρτούρ Μπράουνερ ήταν συμπαραγωγός κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τον θάνατο του διακεκριμένου παραγωγού, η Γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκράτερς, ανέφερε: «Η Γερμανία χάνει έναν από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς κινηματογραφικούς παραγωγούς της»… «Το να βλέπουμε πως ένας διωκόμενος Πολωνός Εβραίος μεταναστεύει μετά τον πόλεμο στη χώρα των δολοφόνων της οικογένειάς του, για να κάνει την παραγωγή ταινιών και να συμμετάσχει στη δημοκρατική ανοικοδόμηση της Γερμανίας, είναι ένα μεγάλο δώρο για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Franka Bruns

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης
image}

Αφήστε μια απάντηση