Εμφιαλωμένο νερό, κακό για την υγεία και τον πλανήτη

Η ευκολία του εμφιαλωμένου νερού το έχει κάνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Μόνο στις ΗΠΑ το εμφιαλωμένο νερό που καταναλώθηκε το 2011 ήταν 36,4 δισεκατομμύρια λίτρα, περίπου 120 λίτρα για κάθε Αμερικανό.

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι μια ακριβή συνήθεια αν υπολογίσει κανείς ότι είναι ακριβότερο από 240 μέχρι και 10.000 φορές ακριβότερο από το νερό της βρύσης. Ως επι το πλείστον το εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύεται σε πλαστικά μπουκάλια από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Το PET παρασκευάζεται από ορυκτά καύσιμα (αέριο και πετρέλαιο). Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χημικά του PET διηθούν στο νερό. Το University of Heidelberg βρήκε ότι όσο περισσότερο παραμένει το νερό μέσα στο μπουκάλι, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του νερού σε ακατάλληλα για την υγεία χημικά.

Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι νόμοι υποχρεώνουν τις εταιρίες εμφιάλωσης να διευκρινίσουν από που έχουν προμηθευτεί το νερό, σχεδόν καμία δεν το κάνει. Στις εργασίες του Environmental Working Group του 2011 διαπιστώθηκε ότι από τις 9 καλύτερες εταιρίες εμφιάλωσης παγκοσμίως, μόνο μία (Nestle’s Pure Life Purified Water) περιέγραφε την ακριβή γεωγραφική τοποθεσία από όπου προμηθεύεται το νερό και την ακριβή διαδικασία κατεργασίας του.

Το Pacific Institute υπολόγισε ότι για 31,2 δισεκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένου νερού που κατανάλωσαν οι Αμερικανοί το 2006, χρειάστηκαν περίπου 900.000 τόνοι πλαστικού. Για την κατασκευή, σφράγιση και αποθήκευση ενός πλαστικού μπουκαλιού χωρητικότητας ενός λίτρου χρειάζονται 3,4 megajoules ενέργειας. Συνεπώς για την εμφιάλωση αυτού του νερού καταναλώθηκαν πάνω από 106 δισεκατομμύρια megajoules ενέργειας. Αν υπολογίσει κανείς ότι ένα βαρέλι πετρελαίου παρέχει περίπου 6000 megajoules καταλήγει στο εκπληκτικό αποτέλεσμα των 17 εκατομμυρίων βαρελιών που χρειάστηκαν για την εμφιάλωση του νερού μόνο στις ΗΠΑ το 2006. Ταυτόχρονα μόνο γι’ αυτήν την εργασία οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 2,5 εκατομμύρια άνθρακα, μόνο το 2006.

Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη καλύτεροι. Όχι μόνο πίνουμε εμφιαλωμένο νερό από πλαστικά μπουκάλια, αλλά δεν τηρούμε τις προδιαγραφές μεταφοράς και αποθήκευσης τους, ενώ ακόμη καλύτερα, τα ξαναχρησιμοποιούμε, και δεν τα ανακυκλώνουμε.

Τώρα που ξέρετε, θα συνεχίσετε να πίνετε εμφιαλωμένο νερό;

πηγή: itrofi.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση