Κατρακυλά η απόδοση των ομολόγων – Πολιτική αλλαγή προεξοφλούν οι αγορές

Κατρακυλά η απόδοση των ελληνικών ομολόγων λόγω των προσδοκιών για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, με τις προσδοκίες για μία κυβέρνηση που θα δώσει ώθηση σε επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις να είναι υψηλές.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να παρουσιάζει θεαματική βελτίωση υποχωρώντας νωρίτερα κατά 20 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 2,10%,ενώ λίγο πριν βρισκόταν στο 2,15% με πτώση 7,62%, από 2,3% χθες.

Αντίστοιχα πτώση 9,26% σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς τίτλου που λίγο μετά τις 11 το πρωί διαμορφώνεται στο 1,185% από 1,306% χθες.

Η προοπτική αλλαγής οικονομικής πολιτικής με την προκήρυξη των εθνικών αλλαγών συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος, ενώ ενισχυτικά επιδρά και η πανευρωπαϊκή τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων υπό την προοπτική νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Άλλωστε η HSBC σημείωσε σε πρόσφατη ανάλυσή της πως η Νέα Δημοκρατία θεωρείται γενικά από τις αγορές ως περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, πως η προκήρυξη προώρων εκλογών σημαίνει μία μικρότερη προεκλογική περίοδο κι έτσι περιορίζεται η αβεβαιότητα και το περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και επίσης οι επενδυτές βλέπουν μεγάλη πιθανότητα αυτοδυναμίας ενισχύοντας έτσι την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της και η Goldman Sachs είχε επισημάνει πως μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση