Φλοιοφάγο έντομο αποδεκατίζει τα πεύκα στο Πάρκο Πυρσινέλλα και στα άλση των Ιωαννίνων

Στη διενέργεια έκτακτης κάρπωσης, δηλαδή κοπής και απομάκρυνσης δέντρων και στα δύο γεωτεμάχια του Πάρκου Πυρσινέλλα θα προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να βάλει ασπίδα στα φλοιοφάγα έντομα που απειλούν με μεγάλη καταστροφή κυρίως τα πεύκα. Χρειάστηκε ένας χρόνος στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να αποφανθούν για τα αίτια του προβλήματος το σημαντικότερο όμως και το πιο ανησυχητικό είναι ότι με την έναρξη της εαρινής περιόδου διαπιστώθηκε ξήρανσης και στα δημόσια αισθητικά δασύλλια των Ιωαννίνων, ιδιαίτερα σε αυτό που βρίσκεται κοντά στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

EPIRUSPOST.GR

Ο Δήμος Ιωαννιτών εντόπισε το πρόβλημα στο Πάρκο Πυρσινέλλα από τον Αύγουστο του 2018. Εγγράφως απευθύνθηκε στο Δασαρχείο επισημαίνοντας ότι «έχουν παρατηρηθεί πολλά ξερά δέντρα, κυρίως πεύκα τόσο στο πάνω τμήμα του Πάρκου και προς την πλευρά της οδού Ανεξαρτησίας όσο και στο κάτω που γειτνιάζει με τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας».

Ο Δήμος ζητούσε την διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια ξήρανσης των δέντρων καθώς και την κοπή των ξερών δέντρων κα όσων βρισκόταν στα όρια της ξήρανσης.

Από τον Αύγουστο παρήλθε περίπου ένας χρόνος. Για την ακρίβεια δέκα μήνες, όσους χρειάστηκαν οι δασικές υπηρεσίες και μετά από πολλές οχλήσεις και την ανάλογη αλληλογραφία για να απαντήσουν.

Δυστυχώς η απάντηση αποτελεί κώδωνα κινδύνου για τα αλσύλλια των Ιωαννίνων.

Το Δασαρχείο έστειλε δείγματα από τα άτομα πεύκης στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι τα δέντρα του Πάρκου είναι προσβεβλημένα από φλοιοφάγα έντομα και πρέπει να απομακρυνθούν.

Το δασαρχείο στην απάντησή του σημειώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός δέντρων στο Πάρκο Πυρσινέλλα έχει υποστεί ολική ξήρανση ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα αισθητικά δασύλλια της πόλης.

Ήδη στα δασύλλια γίνεται κοπή και απομάκρυνσης νεκρών ή προσβεβλημένων δέντρων κάτι που πλέον θα γίνει και στο Πάρκο Πυρσινέλλα.

Οι εργασίες θα καλύψουν και τα δύο γεωτεμάχια και αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση