Κίνημα Αλλαγής: Κλιματική αλλαγή – Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

  1. ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ, το κόστος της μη δράσης για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ ως το 2100.
  • Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα δηλαδή, πιθανόν να αντιμετωπίσει στα γεράματά του μια πολύ χειρότερη, διπλή κρίση (οικολογική-οικονομική), σε σχέση με αυτό που ζούμε εμείς τώρα.
  • Δεν υπάρχουν περιθώρια για αρνητές της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Η χώρα μας είναι πολύ ευάλωτη και θα πληγεί συγκριτικά περισσότερο από άλλες περιοχές της Ευρώπης.
  • Ο τρόπος που παράγουμε και διαχειριζόμαστε την Ενέργεια στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αλλάξει, προς όφελος της Κοινωνίας & της Οικονομίας.
  • Η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση μπορεί να γίνει πραγματικότητα και στην Ελλάδα!
  • Οφείλουμε με τις πολιτικές μας επιλογές να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα!
  1. Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ 4ΕΤΙΑ
  • Η συντηρητική προσέγγιση της ΝΔ από την μια πλευρά και τα πενιχρά αποτελέσματα – ολιγωρίες της Κυβέρνησης από την άλλη, σε αυτούς τους τομείς, δεν αφήνουν – δυστυχώς – περιθώρια αισιοδοξίας.
  • Παρά την «πράσινη» συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑοι πρακτικές και οι πολιτικές της Κυβέρνησης κάθε άλλο παρά προώθησαν τα ζητήματα αυτά.
  • Οι ελεγκτικοί περιβαλλοντικοί μηχανισμοί αποδυναμώθηκαν.
  • Η Κλιματική Αλλαγή προβλήθηκε περισσότερο ως αιτία των καταστροφών σε Μάνδρα και Μάτι, παρά ως αφετηρία στρατηγικού σχεδιασμού και δράσης.
  • Ο στόχος για 20% εξοικονόμηση ενέργειας το 2020 βάσει των ευρωπαϊκών μας δεσμεύσεων (20-20-20) φαίνεται να μην επιτυγχάνεται.
  • Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι σχετικές επενδύσεις παραμένουν εδώ και 4 χρόνια παγωμένες.
  • Η ουσιώδης μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την λειτουργία του target model (αγορά-στόχου) έχει καθυστερήσει.
  • Οι διασυνδέσεις της Κρήτης και των νησιών καθυστερούν επίσης.
  • Η ΔΕΗ, χωρίς κανένα σχέδιο για τη νέα εποχή, παραμένει σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, κάτι που εγκυμονεί πολύ σοβαρους κινδύνους.
  • Η αβεβαιότητα για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των ΕΛΠΕ και της  ΔΕΠΑ αλλά και το μέλλον των εργαζομένων παραμένει.
  1. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
  • Το δίλημμα έχει τεθεί: Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε κλειδωμένοι στο παρελθόν;
  • Ή θα κινηθούμε τώρα, με αποφασιστικότητα, στο νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής με προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας, όπως προτείνουμε εμείς;
  • Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ βάζουμε μπροστά τα ζητήματα της Κλιματικής Αλλαγής και τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση.
  • Τολμούμε και θέτουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης όχι το πώς θα διατηρηθεί η παραδοσιακή και κατεστημένη κατάσταση αλλά πώς θα εκμεταλλευτούμε όλες εκείνες τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
  • Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη χώρα να μετασχηματίσει την ενεργειακή της παραγωγή και ότι τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία μας θα βγουν κερδισμένες, αν επενδύσουμε έγκαιρα και έξυπνα σε αυτή την μετάβαση που σημαίνει:
  • Ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος στη χώρα μας με 10 συγκεκριμένα βήματα.
  1. Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2050, όπως ακριβώς και η Ε.Ε. για την επίτευξη των ενεργειακών/κλιματικών στόχων.
  2. Πρώτη προτεραιότητα η εξοικονόμηση ενέργειαςΗ ενεργειακή και οικονομική πολιτική συνδυάζονται και προτείνουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κτιρίων μέχρι το 2030 και του 45% μέχρι το 2050. Έτσι περιορίζεται η ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση ενέργειας σε 20,8 Mtoe (εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) το 2030 και σε 19,4 Mtoe το 2050 από περίπου 23,5 Mtoe το 2016. Ειδική μέριμνα για την μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανικών μονάδων.
  3. Αλλαγή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας. Το πετρέλαιο και ο λιγνίτης δεν έχουν πια την πρωτοκαθεδρία. Το ποσοστό τους στην ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα μειώνεται έτσι ώστε να είμαστε σταθερά μπροστά στην επίτευξη των κοινών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξασφαλίζουμε ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι μακροχρόνια ανταγωνιστική και βιώσιμη και διερευνούμε τις εναλλακτικές.
  4. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι ΑΠΕ μπορούν να καλύψουν το 60% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό, το 2030 και περίπου το 80%, το 2050.
  5. Εδραίωση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή για τις περιοχές που για δεκαετίες βασίστηκαν στον λιγνίτη. Απαιτείται η άμεση εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις περιοχές αυτές που περιλαμβάνει:
    • Την κατα προτεραιότητα θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων και χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών που υποστηρίζουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο τους.
    • Την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τους από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
    • Τη διατήρηση του ενεργειακού τους χαρακτήρα με έμφαση τόσο στην παραγωγή όσο και στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.
    • Την ξεκάθαρη θέση οτι η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να είναι η καρδιά του βορείου συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

    Κανένας δεν θα μείνει πίσω στην προσπάθεια μετάβασης.

  6. Ανάπτυξη μέσων αποθήκευσης, εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμούώστε να επιτευχθεί η πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ καταρτίζουν σχετική μελέτη σε διετή βάση, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων και μετασχηματισμού που έχει βιώσει ο ενεργειακός τομέας με παράλληλη μεγάλη ανάπτυξη μέσων αποθήκευσης όπως αντλησιοταμιευτικά έργα, μπαταρίες μεγάλης ισχύος αλλά και βίο-υδρογόνο και βίο-μεθάνιο που πρέπει να ενταχθούν στον ενεργειακό σχεδιασμό. Για κάθε νέο MW έργων από κυμαινόμενα ΑΠΕ θα πρέπει να σχεδιάζεται και η κατασκευή περίπου 0,25 MW έργω αποθήκευσης.
  7. Τάχιστη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου ώστε να κλείσουν οι ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες. Η Κρήτη συνδέεται με την Αττική το 2023, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό Σύστημα το 2026 με απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πρόσθετων πόρων (περίπου 1 δισ. Ευρώ) για την κατασκευή των νησιωτικών διασυνδέσεων, από έργα κοινού ενδιαφέροντος και πώληση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που μας παραχωρεί για αυτόν τον σκοπό η Ευρωπαϊκή Ένωση). Ως προοδευτικό, πατριωτικό κόμμα σταματάμε την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου.
  8. Μείωση ρύπων αλλά και κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενεργειακή μετάβαση δεν μειώνει μόνο τους ρύπους αλλά και το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, τίθεται στόχος να μειωθεί το κόστος για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού κατά 10% από το 2020 στο 2050.
  9.  Αξιοποίηση των ορυκτών πόρων και υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιέςΈτσι, ενισχύεται η πολιτική θέση της χώρας μας στους περιφερειακούς συσχετισμούς αλλά και εντός της Ε.Ε. Δεν επαφιέμεθα στα πιθανά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά και δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμά μας.
  10. Επαναπροσδιορισμό στόχων και δεσμεύσεων της ΔΕΗ έναντι των θεσμών με εξυγίανση και ανόρθωση της. Η ΔΕΗ πρέπει άμεσα να αναζητήσει στρατηγικές συμμαχίες με επενδυτές βάζοντας τέλος στη διαδικασία απαξίωσης και ξεπούληματος της.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση