Bloomberg: Οι αγορές ποντάρουν σε νίκη Μητσοτάκη και «απογειώνεται» το Χρηματιστήριο

«Η χώρα που μερικά χρόνια πήρε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, έχει πια εξαιρετικά νέα από το χρηματιστήριο». Αυτό τονίζει το Bloomberg σε αναλυτικό οικονομικό του ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή τις εκλογές και τις προσδοκίες που δημιουργεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Οπως αναφέρει, ως εξαιρετικά σημαντική αναγνωρίζεται στο δημοσίευμα από τους αναλυτές η αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να υπάρξει σε εργαζομένους κι επιχειρήσεις, ώστε η οικονομία να ξεφύγει από τους όρους της κρίσης στην οποία βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ουσιαστικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αγορές ποντάρουν σε μια νίκη Μητσοτάκη και γι’ αυτό τα μεγάλα κέρδη στο χρηματιστήριο και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο περίπου 38% φέτος και ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, δηλώνει στο Bloomberg ότι αναμένει περαιτέρω κέρδη, ενισχυμένα από την πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουλίου.

Η πιθανή επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να πωλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 4%. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και της Attica Bank SA, υπερδιπλασιάστηκαν φέτος, εν μέσω προσπαθειών για μείωση των κόκκινων δανείων, κληρονομιά μιας κρίσης χρέους που μείωσε την ελληνική οικονομία κατά περισσότερο από 25%.


Πάντως, το δημοσίευμα του Bloomberg καταλήγει με τη διαπίστωση πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο: να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επενδυτών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα ν’ ανακουφίσει τον πόνο και τα βάρη των Ελλήνων που υποχρεώθηκαν να υποβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο λόγω των πολιτικών λιτότητας την τελευταία δεκαετία.

Αφήστε μια απάντηση