Συνολικά 57 φορείς θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργώ»

Συνολικά 57 φορείς θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργώ»

Συνολικά 57 φορείς και σύλλογοι από διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης επελέγησαν για να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) “ Δημιουργώ”.
Οι φορείς θα χρηματοδοτηθούν για δράσεις στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της προώθησης της πολιτιστικής δημιουργίας και της δικτύωσης με συλλόγους από τα Βαλκάνια, που θα υλοποιηθούν από αυτό τον μήνα και μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του “ Δημιουργώ”, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις αναφορικά με τη διάχυση καλών πρακτικών και δικτύωσης των φορέων πολιτισμού και περιβάλλοντος με τους αντίστοιχους των βαλκανικών χωρών, για να τονίσει ότι η αξία αυτού του εγχειρήματος είναι σημαντική και ελπιδοφόρα. “ Σημαντική γιατί διατηρεί, προβάλλει και εξωτερικεύει την πολιτισμική μας παράδοση, καθιστώντας την πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, και ελπιδοφόρα γιατί ενώνει, φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους λαούς, που σε πολλές περιπτώσεις μοιράζονται κοινά πολιτιστικά υπόβαθρα, κοινά ιστορικά παρελθόντα”, υπογράμμισε. “ Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στη νευραλγική περιοχή της Μακεδονίας και τη Θράκη να θυμίζουμε περισσότερο αυτά που μας ενώνουν με τους γείτονές μας παρά αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα. Περνούν μέσα από τα βουνά και τα ποτάμια που μοιραζόμαστε με τους γείτονές μας, περνούν μέσα από τα κοινά μας ήθη και έθιμα, μέσα από τις κοινές πολιτισμικές μας παραδόσεις και τελικά μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους. Μόνο έτσι μπορούμε να φανταστούμε τις περιοχές μας και τους τόπους μας να ευημερούν, την Μακεδονία και τη Θράκη να ευημερεί, όταν τα Βαλκάνια ευημερούν, γιατί το καλό των γειτόνων μας είναι και δικό μας καλό”, συμπλήρωσε.
Tόνισε ότι για το πρόγραμμα “ Δημιουργώ” όπως και για τις “ Νεανικές Δράσεις”, το “ Στηρίζω” (προγράμματα που υλοποίησε η προκάτοχός της Κατερίνα Νοτοπούλου) και το “ Παράγω” (που είναι ακόμη ενεργό) το υπουργείο προέβη μέσω δημόσιας διαβούλευσης, στην προκήρυξη δημόσιων προσκλήσεων επιχορήγησης με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, αποκλείοντας μονομερείς ενέργειες και παθογένειες του παρελθόντος.
“ Μέσα από αυτά τα έργα και αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, καταφέραμε να διαθέσουμε σχεδόν 800.000 ευρώ στις τοπικές κοινωνίες της Μακεδονίας και της Θράκης, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομιών τους, την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού παρελθόντος τους. Κι ίσως για μερικούς αυτά τα βήματα να φαντάζουν μικρά, αποτελούν όμως μια σημαντική ενίσχυση σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη αλλά και μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, για μεγαλύτερα βήματα και περισσότερες δράσεις”, σημείωσε.
Χαρακτήρισε επιτυχημένη την ολοκλήρωση του προγράμματος “ Δημιουργώ”, “ γιατί πάνω από 80 φορείς και σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου για τη χρηματοδότηση των δράσεών τους, αποδεικνύοντας και στην πράξη την ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών”.
Από το σύνολο των φορέων, πρόσθεσε, επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση 57 φορείς και σύλλογοι από διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, που η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου αξιολόγησε και τοποθέτησε ιεραρχικά με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια, σύμφωνα και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά της προκήρυξης του έργου.
Η κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι όλες οι δράσεις που προτάθηκαν και επιλέχθηκαν, τόσο στο επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και στην προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας, κρίθηκαν αξιόλογες αλλά και ιδιαίτερα ανταποδοτικές στις τοπικές κοινωνίες, συνδυάζοντας πολλαπλά μελλοντικά οφέλη και αποδίδοντας έναν ενεργητικό ρόλο στους κατοίκους των περιοχών, μικρών και μεγάλων.

www.ert.gr

Εύα Κουσιοπούλου
image}

Αφήστε μια απάντηση