Χειροτεχνίες, κατασκευές, ανταλλαγή ιδεών στα «Δωμάτια της Γειτονιάς»

Χειροτεχνίες, κατασκευές, ανταλλαγή ιδεών στα «Δωμάτια της Γειτονιάς»

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν τα τρία «Δωμάτια της Γειτονιάς» στη Θεσσαλονίκη, περιμένοντας το αμέσως επόμενο διάστημα τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να τους «εξερευνήσουν». Πρόκειται για χώρους στους οποίους οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης, μπορούν να συνεργάζονται, να δημιουργούν και να μαθαίνουν μέσω της συναναστροφής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ένα παλιό κι ερειπωμένο κτίριο στους πρώην στάβλους Παπάφη, επί της οδού Μυκόνου, απέκτησε και πάλι ζωή. Βάφτηκε, νοικοκυρεύτηκε, εξοπλίστηκε για κατασκευές και εργαστήρια και αναμένει τους δημότες να ράψουν, να πλέξουν, να κάνουν χειροτεχνίες και διάφορες άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Στον υπαίθριο χώρο του, υπάρχει η δυνατότητα να καθίσουν οι κάτοικοι παρέα, να γίνουν κηπουροί φυτεύοντας λουλούδια και δέντρα στα παρτέρια, να συζητήσουν για τα προβλήματα της γειτονιάς τους στα τραπεζάκια που έχουν στηθεί, να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές ακόμη και να …γιορτάσουν κάνοντας μπάρμπεκιου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκο Φωτίου και Τεχνικών ‘Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, επισκέφτηκε το συγκεκριμένο «Δωμάτιο Γειτονιάς» στις εγκαταστάσεις των πρώην στάβλων Παπάφη. Εκεί, τον περίμεναν ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και η συνιδρύτρια της ΠΕΡΑ, Παρίνα Βασιλοπούλου.
«Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς» βασίζονται στην ιδέα που είχαμε ως διοίκηση να αγαπήσει ο κόσμος την πόλη του, υιοθετώντας τη γειτονιά του. Να μπορέσουν οι κάτοικοι να κάνουν κάτι όλοι μαζί και να δώσουν προσωπικότητα στη γειτονιά τους» είπε ο κ.Μπουτάρης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στον χώρο, τονίζοντας πως η προσπάθεια είναι πιλοτική και σε περίπτωση που «αγκαλιαστεί» από τους κατοίκους θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές.
Ήδη «Δωμάτια της Γειτονιάς», εκτός από τους πρώην στάβλους Παπάφη, έχουν δημιουργηθεί σε ισόγειο κατάστημα στις Δωδεκαόροφες επί της οδού Λαγκαδά και στην ‘Ανω Πόλη, σε ισόγειο επί της οδού Θεοφίλου 25. Από τα πρώτα «βήματα» φαίνεται πως υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, ωστόσο στόχος είναι να αγκαλιαστεί από μεγαλύτερο μέρος δημοτών. Οι χώροι είναι δωρεάν και ανοιχτοί σε όλους καθημερινά από Τρίτη έως Σάββατο, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα της Διεύθυνσης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική ΠΕΡΑ και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της δωρεάς προς τον κεντρικό δήμο ύψους 10 εκατ. ευρώ.

www.ert.gr

Εύα Κουσιοπούλου
image}

Αφήστε μια απάντηση