Συνάντηση του Ευ. Αποστολάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του (video)

Συνάντηση του Ευ. Αποστολάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του (video)

Η πρόοδος της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο ΥΠΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Αμερικανό ομόλογο του Πάτρικ Σάναχαν στο Πεντάγωνο. Οι δύο πλευρές εκτίμησαν ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας αντανακλάται στην αύξηση των κοινών δραστηριοτήτων αλλά και την πραγματοποίηση του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

O κ. Αποστολάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και πως η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση επιβεβαιώνει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ενώ στη συνάντηση δεν τέθηκαν συγκεκριμένα θέματα για το μέλλον, ούτε προέκυψαν δεσμεύσεις, καθώς αυτό αποτελεί δουλειά της όποιας Κυβέρνησης προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές. Επίσης, μίλησαν για τη μεγάλη πρόοδο της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
«Οι σχέσεις μας, η στρατηγική μας σχέση, είναι σε άριστο, σε εξαιρετικό επίπεδο», είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι εξέθεσε στον κ. Σάναχαν τις ανησυχίες και τις θέσεις της κυβέρνησης για όλα τα θέματα, όπως επίσης το ίδιο έγινε και με όλους τους συνομιλητές μου τις προηγούμενες ημέρες, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Σάλιβαν, τους γερουσιαστές Μενέντεζ, Ριτς και Ριντ.

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ταξίδι ως άκρως εποικοδομητικό, καθώς είχε την ευκαιρία να προβάλλει τις θέσεις της Ελλάδας «και να καταστήσει στους συμμάχους μας κοινωνούς των απόψεών μας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας. Περάσαμε μια ζωντανή εικόνα του τι συμβαίνει και συζητήσαμε διάφορα θέματα και διάφορες προτάσεις επί των λύσεων», επισήμανε ο υπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης έθεσε επί τάπητος το θέμα της συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.
Μάλιστα ο υπουργός φέρεται να είπε ότι η ολοκλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργήσει στρατηγικό αδιέξοδο που θα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών για τη διαχείριση μιας τέτοιου είδους κρίση.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζήτησε τη συμβολή της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και κυρίως να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική πλευρά ανέδειξε τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Αποστολάκης είχε εκφράσει στον Αμερικανό ομόλογο του την πεποίθηση ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ έχει «στρατηγικό αντίκτυπο», λέγοντας ότι δεν έχουν ακόμα ξεδιπλωθεί πλήρως οι δυνατότητες της. Όπως μάλιστα σημείωσε, «η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και η δέσμευσή μας για το ΝΑΤΟ αποτελούν την προτεραιότητα μας στον τομέα της άμυνας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σάναχαν αναφέρθηκε στην ισχυρή συνεργασία που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, ευχαριστώντας τον ΥΠΕΘΑ για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα αλλά και για το έργο που επιτελεί στην προσπάθεια προώθησης της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Καθ’όλη τη διάρκεια των επισκέψεων και επαφών του στην Ουάσινγκτον, ο ΥΕΘΑ συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, ενώ επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Ελλάδας και παράλληλα συναντήθηκε με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή.

Πάτρικ Σάναχαν: «Επικίνδυνες» και «αντιεπαγγελματικές» οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Επικίνδυνες καιαντιεπαγγελματικές» χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, για το πως σχολιάζει την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από τα πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας».

Πηγή: ΕΡΤ (Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη), ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου