Πάνω από 1,4 δισ. γυναίκες βιώνουν διακρίσεις λόγω φύλου

A.P.

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ. Χωρίς αντίκρισμα είναι οι υποσχέσεις των παγκόσμιων ηγετών προς τις γυναίκες του αναπτυσσόμενου κόσμου για καλύτερο μέλλον, σύμφωνα με διεθνή δείκτη που εγκαινιάσθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο ισότητας στο Βανκούβερ. Η μελέτη έδειξε ότι ο στόχος της ισότητας μεταξύ των φύλων δεν πρόκειται να έχει εκπληρωθεί το 2030, ενώ ούτε μία χώρα δεν βρίσκεται στην «τελική ευθεία».

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ξεχωρίζουν η ιδρύτρια του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, Νιγηριανή πολίτης που απήχθη από την ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και πρωταθλήτρια του σκουός η οποία απέφυγε τους Ταλιμπάν ζώντας μεταμφιεσμένη σε αγόρι. Τις εργασίες του συνεδρίου επρόκειτο να εγκαινιάσει χθες ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ο δείκτης των 129 χωρών, που θέτει στόχους ισότητας των γυναικών σε ζητήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η ασφάλεια και η εργασία, ανέδειξε τη Δανία στην πρώτη θέση, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ακολουθούν. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται το Κονγκό-Μπραζαβίλ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ. Η έρευνα έδειξε ότι 40% των κοριτσιών και γυναικών –1,4 δισ. σε ολόκληρο τον κόσμο– ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται «πολύ ελλιπείς» σε θέματα ισότητας των γυναικών, ενώ μόλις 8% ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται «καλές». Καμία χώρα δεν εξασφάλισε τον χαρακτηρισμό «εξαιρετική» όσον αφορά την ισότητα μεταξύ των φύλων.

Στο μεταξύ, ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνιας βρέθηκε χθες ο διάσημος σεφ Τόμας Κέλερ, ο οποίος κατηγορείται για διακρίσεις εις βάρος γυναίκας υπαλλήλου του, η οποία απολύθηκε από εστιατόριό του εξαιτίας της εγκυμοσύνης της. Η ενάγουσα Βανέσα Σκοτ-Αλεν διεκδικεί αποζημίωση ύψους 5 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η «μισογυνική κουλτούρα» στα εστιατόρια του Κέλερ οδήγησε στην απόλυσή της. Η δικηγόρος της Σκοτ-Αλεν, Κάρλα Μινάρ, σημείωσε: «Ο χώρος της εστίασης είναι από τα τελευταία προπύργια του μισογυνισμού, όπου οι διακρίσεις κατά των γυναικών θεωρούνται φυσιολογικές». Η δίκη, είπε η κ. Μινάρ, θα αποκαλύψει τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις στον χώρο των πολυτελών εστιατορίων. Η 28χρονη Βανέσα Σκοτ-Αλεν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως σερβιτόρα, για να προαχθεί σε αρχισερβιτόρα, ειδική στο σερβίρισμα και στην τοποθέτηση των εδεσμάτων στο πιάτο του πελάτη. Οταν όμως έμεινε έγκυος και επεδίωξε να μετακομίσει στην Καλιφόρνια για να εργαστεί σε άλλο εστιατόριο του Κέλερ, η επιχείρηση κατασκεύασε διάφορες προφάσεις για να την απολύσει.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση