«Καμένη γη» αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ – Στα 4,75 δισ. το δημοσιονομικό κενό

Τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής βλέπει η Κομισιόν λόγω των προεκλογικών παροχών του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να αποτιμήσουν και επισήμως το πακέτο Τσίπρα που δόθηκε πριν τις ευρωεκλογές.

Μετά την πανωλεθρία στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βάλει μια δημοσιονομική βόμβα ύψους 4,75 δισ. ευρώ στον φετινό καθώς και στον επόμενο προϋπολογισμό με σκοπό να «σκάσει» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Οι θεσμοί έκαναν τους λογαριασμούς τους, συνυπολογίζοντας και το κόστος των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις για τις οποίες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την εκτίμηση των τεχνοκρατών των Βρυξελλών φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προκύψει έως και κατά περίπου μία μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερο, κινούμενο στη ζώνη του 1% και 1,5% για το 2020 (2,85 δισ.), έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Οι ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη θα εκτιμούν ότι η πορεία του Προϋπολογισμού και η επίπτωση του πακέτου παροχών του Ζαππείου περιορίζουν το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ και της επόμενης χρονιάς στο 2,5%.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει η έκθεση στη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέτρα τα οποία δημιουργούν επιβάρυνση στον φετινό Προϋπολογισμό.

Στην έκθεση σχολιάζονται ακόμη τα ψηφισθέντα μέτρα, όπως το επίδομα στους συνταξιούχους, για το οποίο παρατηρείται ότι δεν καλύπτεται το κόστος του από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να καταστεί, όπως εξαγγέλλει η κυβέρνηση, το μέτρο μόνιμο.

Αν και στην έκθεση θα επισημαίνονται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και η κίνηση της κυβέρνησης στην αντίθετη κατεύθυνση έναντι των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει, με ενδιαφέρον αναμένονται οι διατυπώσεις αναφορικά με το εάν θα πρέπει να ληφθούν ή όχι διορθωτικά μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση