«Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Μυθιστορηματική βιογραφία»: γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

«Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Μυθιστορηματική βιογραφία»: γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Για να γράψεις ένα βιβλίο πρέπει να έχεις κάποιο κίνητρο ή ένα ερέθισμα. Στη δική μου περίπτωση ήταν η προσωπικότητα του διάσημου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873 – 1950) ήταν κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.

Η προσπάθειά μου ήταν να γράψω μια μυθιστορηματική βιογραφία. Να μιλήσω για άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του Καραθεοδωρή και να τον γνωρίσω στους αναγνώστες για να μάθουν τη σπουδαία διαδρομή του στην επιστήμη. Η πρώτη μου επαφή ήταν να διαβάσω περιοδικά ή άρθρα που γράφτηκαν για τον Καραθεοδωρή. Η συνέχεια ήταν βιβλία που αναφέρονται σε αυτόν. Αυτά με έκαναν να γοητευτώ από τη ζωή του και να βάλω στόχο να διευρύνω τις γνώσεις μου για αυτόν. Επισκέφτηκα βιβλιοθήκες και αρχεία. Εντόπισα επιστολές του και εργασίες του στα μαθηματικά. Έπειτα ανακάλυψα φωτογραφίες και καρτ ποστάλ που έστελνε στην οικογένειά του. Η ανάγνωση επιστολών μου φανέρωσε ένα άλλο άνθρωπο που είχε ευαισθησίες για την όπερα τη μουσική και διάβαζε βιβλία. Αγαπούσε την οικογένειά του και ήταν πολύ πειθαρχημένος στη ζωή του. Αν και ήταν μεγαλωμένος στο εξωτερικό, μιλούσε στο σπίτι του την ελληνική γλώσσα και λάτρευε ότι είχε σχέση με την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν πάντοτε αριστοκρατικά ντυμένος.

Ήταν φιλόπατρις και ήθελε να προσφέρει τα πάντα για την πατρίδα του. Τον ενέπνευσε το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου για μια καλύτερη Ελλάδα. Πίστεψε στον Βενιζέλο και ενθουσιάστηκε με την ιδέα του να ιδρύσει Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Παραιτήθηκε από τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ανέλαβε την οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης το 1920. Κατέβαλλε προσπάθειες για να το κάνει ένα από τα καλύτερα ιδρύματα αλλά ο πόλεμος και η καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, έσβησαν το όνειρο για το Πανεπιστήμιο της Ανατολής. Παρόλα αυτά έσωσε τον εξοπλισμό του Πανεπιστημίου και τον έστειλε στην Αθήνα. Εκεί, στην πρωτεύουσα, διορίσθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. Τον πολέμησαν και απογοητευμένος τα παράτησε και γύρισε στη Γερμανία. Διορίστηκε στο Μόναχο ως καθηγητής και διακρίθηκε αφού αφοσιώθηκε στη δουλειά του. Στη δεύτερη θητεία του Ελευθέριου Βενιζέλου ως Πρωθυπουργός βοήθησε στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή συνομιλούσε με σπουδαίους μαθηματικούς όπως ο Χίλμπερτ, ο Κλάιν και ο Αϊνστάιν. Θεωρούνταν από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς φιλοσόφους της εποχής του. Η ζωή του ήταν μυθιστόρημα.

Ο Καραθεοδωρή με την κόρη του Δέσποινα και τον μαθηματικό E. Cartan στη Ζυρίχη το 1932.

Βασιζόμενος στην τεχνική της γραφής χρησιμοποίησα πραγματικά γεγονότα και με τη βοήθεια της φαντασίας μου έγραψα μια μυθιστορηματική βιογραφία. Ταξίδεψα μαζί του και έζησα τις περιόδους εκείνες που μεγαλούργησε. Η βιογραφία μαζί με τις παλιές φωτογραφίες του Καραθεοδωρή και τις επιστολές του αποτέλεσαν το υλικό για το βιβλίο μου που του έδωσα τον τίτλο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Μυθιστορηματική βιογραφία.

Ακόμη γνώρισα μέλη της οικογένειας Καραθεοδωρή που με συμβούλευσαν και με ενθάρρυναν στην έρευνά μου. Η διαδρομή που έκανα μέχρι την έκδοση του βιβλίου ήταν μαγική γιατί μου έδωσε δύναμη και αυτοπεποίθηση για να γράψω ένα διαφορετικό βιβλίο για την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη με τίτλο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Μυθιστορηματική βιογραφία κυκλοφορεί, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τις Εκδόσεις Μένανδρος (σελ.: 224, τιμή: €16,00).
Την έκδοση προλογίζει ο Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, Καθηγητής ΕΚΠΑ & Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Την εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή υπογράφει ο Στράτος Θεοδοσίου, Αστροφυσικός, ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Ο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και δίδαξε για μια πενταετία στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Εργάστηκε για τριάντα χρόνια ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων το Νταχάου, Προφορικές και επιστολικές μαρτυρίες (Μένανδρος, 2014) και Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Ήπειρο (Historical Quest, 2015). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Διαβάζω και Index, ενώ αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τα ηλεκτρονικά περιοδικά diastixo.gr και vakxikon.gr.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Μυθιστορηματική βιογραφία των εκδόσεων Μένανδρος και μας παραχωρήθηκαν για την παρουσίαση από τον συγγραφέα.

www.ert.gr

Μαρία Σφυρόερα