Tax Foundation: Τέταρτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στους φόρους ακίνητης περιουσίας

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των «πρωταθλητριών» χωρών της Ευρώπης στους φόρους, με την κυβέρνηση να στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα φορολογικά έσοδα για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, σύμφωνα με το Tax Foundation, ανάλυση που έρχεται να επιβεβαιώσει την υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί οι Έλληνες.

Στην ανάλυση, το Tax Foundation στηρίζεται στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και συγκρίνει σε ποιο βαθμό οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ βασίζονται στη φορολογία ως βασική πηγή εσόδων.

Από τη σύγκριση προκύπτει ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη φορολόγηση, τόσο σε ακίνητη περιουσία, όσο και επί φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Φόρος ακινήτων: 4η στην Ευρώπη

Συγκεκριμένα, ως προς τους φόρους ακινήτων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Στη Βρετανία, οι φόροι επί ακίνητης περιουσίας αντιπροσωπεύουν το 12,6% των συνολικών φορολογικών εσόδων, στη Γαλλία το 9,5%, στο Λουξεμβούργο το 9,6%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 8,1%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Βέλγιο με ποσοστό 7,9% και ακολουθεί η Ισπανία με 7,5%.

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του 2017 και λαμβάνει υπόψη διαφορετικούς τύπους φόρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι φόροι κληρονομιάς.

Σημειώνεται δε ότι το ποσοστό της Ελλάδας είναι εξίσου υψηλό με χώρες της Ευρώπης με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πιο ισχυρές οικονομίες.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία όπου η επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας αντιστοιχεί μόλις στο 0,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ ακολουθούν Αυστρία, Λιθουανία και Σλοβακία με 1,3%.

Ειδικότερα, ο παρακάτω πίνακας εξετάζει τα έσοδα από φόρους ακινήτων, τα οποία, σε σύγκριση με άλλους φόρους, αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο των συνολικών φορολογικών εσόδων στην Ευρώπη. Το 2017, οι φόροι περιουσίας αντιπροσώπευαν μόλις το 4,6% των φορολογικών εσόδων κατά μέσο όρο στις 27 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτονται από αυτό το χάρτη.

Οι φόροι ιδιοκτησίας, σημειώνουν οι αναλυτές, επιβάλλονται στα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου ή επιχείρησης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φόρων περιουσίας, με επαναλαμβανόμενους φόρους επί ακινήτων (όπως σε γήπεδα και κτίρια), ο μόνος που εισπράττεται από όλες τις καλυπτόμενες χώρες.

Άλλοι τύποι φόρων περιουσίας περιλαμβάνουν περιουσία, κληρονομιά και φόρους δωρεάς, καθαρούς φόρους περιουσίας και φόρους επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών.

Φορολογία εισοδήματος

Ως προς τα έσοδα από τη φορολόγηση εισοδήματος, αποτελούν την τρίτη σημαντικότερη σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για τις χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας κατά μέσο όρο το 22,9% των συνολικών εσόδων από φόρους, μετά τους φόρους κατανάλωσης (32,8%) και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (29,7%).

Σε αυτή την κατηγορία, η Ελλάδα βρίσκεται στο 15,4%.

Δανία, Ισλανδία και Ιρλανδία αποτελούν τις χώρες που βασίζονται περισσότερο στα έσοδα από φόρους εισοδήματος.

Για τη Δανία τα έσοδα από φόρους εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 53,4%, γεγονός που οφείλεται εν μέρει, όπως εξηγούν οι αναλυτές, στο ότι η Δανία χρησιμοποιεί μερίδιο των φορολογικών εσόδων για τα κοινωνικά της προγράμματα, αντί να επιβάλλει φόρο κοινωνικής ασφάλισης για τη χρηματοδότησή τους.

Έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ : 6η στην Ευρώπη

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν φόρους κατανάλωσης με τη μορφή φόρων προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Το 2017 (τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία), οι φόροι κατανάλωσης αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πηγή φορολογικών εσόδων στην Ευρώπη (κάλυψαν 27 χώρες), κατά μέσο όρο 32,8%.

Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και ΕΦΚ αντιπροσωπεύουν το 39,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και με ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (32,8%).

Την πρωτιά έχει η Εσθονία (42,9%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (42,5%).

Τα μικρότερα έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ έχει η Ελβετία, όπου αντιπροσωπεύουν το 22,3% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ λίγο πιο πάνω βρίσκονται Βέλγιο και Λουξεμβούργο (24,3% των συνολικών φορολογικών εσόδων).

Σημειώνεται ότι το 2017, και η Τουρκία βασίστηκε περισσότερο στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, που αντιστοιχούσαν στο 43,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Φορολογία Επιχειρήσεων

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται πρώτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την εξάρτησή του από τα έσοδα φορολογίας επιχειρήσεων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 13,6% των συνολικών εσόδων του κράτους, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 7,5%.

Ακολουθεί η Ιρλανδία (12,2%), και η Νορβηγία (12%).

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύουν το 5,7% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Αφήστε μια απάντηση