Πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων στον Realfm: Η πολιτική αντιπαράθεση αδικεί καλούς και έντιμους συναδέλφους

Το θέμα σχετικά με την κόντρα για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης σχολίασε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Μπογιόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Σεβαστίδης, «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πήρε θέση στην πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διάβαζα προσεκτικά τις αντίθετες προσεγγίσεις που έγιναν από καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου ωστόσο θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα προεχόντως πολιτικό και οι δικαστικές ενώσεις δε έχουν κανένα λόγο να παρέμβουν και γι αυτό δεν το κάναμε. Θα ήθελα να επισημάνω, το όψιμο ενδιαφέρον των μεγάλων κομμάτων για ένα ζήτημα που όταν είχαν την ευκαιρία να το αλλάξουν πριν από μερικούς μήνες με τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν το έκαναν. Τον Δεκέμβριο που πέρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποίησε μεγάλη γενική συνέλευση και έλαβε θέση για κρίσιμα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Κυρίαρχο θέμα ήταν ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που συζητάμε, ένα αίτημα διαχρονικό του Δικαστικού Σώματος . Ομόφωνα η ΓΣ αποφάσισε την ανάγκη προώθησης συνταγματικής αλλαγής ώστε να γίνεται προεπιλογή των υποψηφίων από το ίδιο το Δικαστικό Σώμα και η τελική επιλογή από τη Βουλή».

«Θα επιμείνουμε στη θέση μας, θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε το αίτημά μας να γίνει και αίτημα της κοινωνίας, γιατί για την κοινωνία μιλάμε, η απονομή της Δικαιοσύνης για λογαριασμό της κοινωνίας απονέμεται και να υιοθετηθεί και από το πολιτικό σύστημα… Είναι πρόβλημα διαχρονικό και όχι σημερινό» υπογράμμισε.

«Πολλές φορές η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο ζήτημα αδικεί καλούς και έντιμους δικαστές και εισαγγελείς που υπηρέτησαν σε υψηλές θέσεις στα Ανώτατα Δικαστήρια γιατί αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να το θέλουν χρωματίστηκαν πολιτικά και βλάπτεται σοβαρά και τραυματίζεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό και κατ’ επέκταση στη Δημοκρατία» τόνισε και πρόσθεσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των περίπου 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Ελλάδα είναι απόλυτα κατοχυρωμένη και σε βαθμό πολύ πιο ψηλό από άλλες χώρες. Το ζήτημα είναι η επιλογή στις επιτελικές θέσεις της Δικαιοσύνης, δηλαδή στις θέσεις του προέδρου, του εισαγγελέα και των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Όσο για το αν η πολιτική εξουσία και η Δικαιοσύνη είναι δύο ανεξάρτητοι θεσμοί, είπε: «Και η εκτελεστική και η νομοθετική και η δικαστική εξουσία είναι 3 διακριτές λειτουργίες του αστικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα… Οι δικαστές οφείλουν κατά το Σύνταγμα να εφαρμόζουν τους νόμους που θέτει η Βουλή, δεν έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν και να αρνηθούν, εκτός αν κρίνουν ότι ο νόμος που θα κληθούν να εφαρμόσουν αντίκειται στο Σύνταγμα».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση