Ο εγγονός του Γκάντι στην Αθήνα- Η φιλοσοφία της μη βίας του Αρούν Γκάντι (video)

Ο εγγονός του Γκάντι στην Αθήνα- Η φιλοσοφία της μη βίας του Αρούν Γκάντι (video)

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αρούν Γκάντι, εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, ακτιβιστής και πολυδιαβασμένος συγγραφέας. Μίλησε για τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, τη δύναμη του λαού στα δημοκρατικά πολιτεύματα και τη φιλοσοφία της μη βίας.

Η φιλοσοφία της μη βίας του Μαχάτμα Γκάντι δεν είναι μια πολιτική φιλοσοφία, παρόλο που ενέπνευσε τον αγώνα της Ινδίας για την ελευθερία της, είναι μια φιλοσοφία που στοχεύει στην εξέλιξη και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, εξήγησε στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το καφέ του Public, ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι.

Ακτιβιστής ο ίδιος, έχει μεταμορφώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε χωριά του δυτικού κράτους Μαχαράστρα κι έχει βοηθήσει πολλά φτωχά παιδιά ιδρύοντας σχολεία βασικής εκπαίδευσης.

«Σήμερα πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός σημαίνει πλούτος και χρήμα. Θεωρούμε ότι ένα κράτος που είναι πλούσιο είναι ταυτόχρονα και πολιτισμένο. Αλλά τα λεφτά δεν σε κάνουν πολιτισμένο. Πολιτισμένος άνθρωπος είναι κάποιος που έχει καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους του και γενικότερα με τη φύση», επεσήμανε.

Για τη δύναμη του λαού σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, απέναντι σε ένα διχαστικό κλίμα, μίλησε επίσης ο Αρούν Γκαντι, ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα.
«Το σύνταγμά σας, ορίζει ότι η δημοκρατία πηγάζει από τον λαό για τον ίδιο τον λαό. Ο κόσμος έχει κουραστεί και απογοητευτεί απο τα παιχνίδια των πολιτικών και γι’ αυτό λιγότεροι από το 50% των ανθρώπων πηγαίνει να ψηφίσει. Δεν ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα και γι’ αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε».

Ο Αρούν Γκάντι που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι ήδη γνωστός κι αγαπητός στο ελληνικό κοινό από το βιβλίο του «Δώρο του Θυμού». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Τασούλας Επτακοίλη αν θυμώνει στην καθημερινότητά του απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
«Θυμώνω κάθε μέρα, αλλά έμαθα από τον παππού μου να χρησιμοποιώ αυτόν τον θυμό εποικοδομητικά κι όχι καταστροφικά».

Άλλωστε ο Αρούν Γκάντι που θεωρεί την ειλικρίνεια, ύψιστη αρετή, έχει υιοθετήσει την άποψη του Μαχάτμα Γκάντι: «Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τον θυμό γιατί είναι ένα πολύ καλό και ισχυρό συναίσθημα που μας δίνει κίνητρο. Αυτό για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε είναι ο λάθος τρόπος έκφρασής του».

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση