Γ. Στουρνάρας: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Γ. Στουρνάρας: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

«Τα δύσκολα έχουν περάσει, δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα για την Ελλάδα και την οικονομία, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος βρέθηκε στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης στο Ρέθυμνο για τον εορτασμό των 90 χρόνων της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στην οικονομική ζωή της χώρας αλλά και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, είναι πολύ μεγάλη τιμή για τον ίδιο ο εορτασμός και η βράβευση της ΤτΕ να γίνεται ιδιαίτερα στο νομό που γεννήθηκε η μητέρα του. «Γίνεται στα πλαίσια μάλιστα, ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου από τα πιο πλούσια συνέδρια σε περιεχόμενο και καλύπτουμε με τις ομιλίες και παρεμβάσεις, οι συμμετέχοντες όλο το φάσμα των οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν. Συνάδελφοι κεντρικοί τραπεζίτες συζητάμε και μιλάμε για την νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και πώς διαχειριστήκαμε την κρίση και ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε για το μέλλον. Όλα αυτά με κάνουν ευτυχή, υπερήφανο που με τίμησε το πανεπιστήμιο της Κρήτης με το συγκεκριμένο βραβείο και στο πρόσωπό μου τίμησε την τράπεζα της Ελλάδος και τη συμβολή της στην οικονομική ζωή του τόπου τα τελευταία 90 χρόνια», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά με τη σημερινή οικονομική περίοδο που περνάμε, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι έχουμε ξεπεράσει ως χώρα τις δυσκολίες του 2009-2010 με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και κατάσταση να έχει ακόμη προκλήσεις. «Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις προκλήσεις, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, κάτω από το στόχο μας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα αδύναμη παρά το ότι το 2018 αλλά και το 2017 δεν πήγε άσχημα. Η ευρωζώνη συνεχίζει να κινείται παρά τα σύννεφα που υπάρχουν στον ορίζοντα και οι νομισματικές αρχές της είναι σε επιφυλακή», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει, δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα».

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η κρίση έχει αφήσει μία κληρονομιά «υπό την έννοια της υψηλής ανεργίας, παρά το ότι έχει μειωθεί» και ότι στοίχισε στη χώρα μας μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 25% με αποτελέσματα στο επίπεδο ευημερίας του κόσμου.

«Έχουμε βέβαια πάρει και τα μαθήματά μας όπως, ότι ποτέ δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις πολιτικές που μας έφεραν στο σημείο αυτό», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπερασπίζεται πως από δω και στο εξής, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απ’ότι «φαίνεται μπαίνουμε σε πιο ομαλές συνθήκες».

Εξήγησε μάλιστα πως η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι πειθαρχημένη. «Πειθαρχημένη, ώστε να είμαστε μέλος ενός συστήματος χωρών που μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα. Για να είσαι μέλος πρέπει να ακολουθήσεις και τους κανόνες του κοινού νομίσματος και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα υπέστη αυτό που υπέστη, είναι διότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν ακολουθούσαμε τους κανόνες αυτούς. Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε και να μην επιστρέψουμε ποτέ σε πολιτικές τέτοιου είδους. Τώρα από εκεί και πέρα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα ρόλο για τη νομισματική σταθερότητα, για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του τόπου και μέσω των ερευνητικών τμημάτων τους που επεξεργάζονται προβλήματα των οικονομιών, ο εκάστοτε διοικητής έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει, να εξετάσει τις προτάσεις και λύσεις που οι ερευνητές της τράπεζας επεξεργάζονται».

Ο κ. Στουρνάρας εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης, επισημαίνοντας ότι αγόρασε από την αγορά πάσης φύσεως ομόλογα, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα τίτλους αξίας άνω των 3,5 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Κατά την απονομή του Χρυσού Μεταλλείου του πανεπιστημίου Κρήτης που με απόφαση της Συγκλήτου απονεμήθηκε στον κ. Στουρνάρα τιμώντας τόσο τον ίδιο όσο και την ΤτΕ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, είπε ότι πάντα ο κ. Στουρνάρας, ήταν η φωνή της λογικής, «μολονότι η γνώμη του και οι προειδοποιήσεις του, δεν ήταν πάντα ευπρόσδεκτες και αρκούντως βολικές. Σε σας κύριε διοικητά έτυχε ο κλήρος να αναλάβετε το ρόλο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Φρονώ ότι το κάνατε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται και παρά το όποιο κόστος αρμόζει σε δημόσιους λειτουργούς.

«Είμαι ευτυχής που τιμούμε στο δικό σας πρόσωπο τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Ζώρας.

Μεγάλη τιμή τόσο για το πρόσωπο του όσο και για την ΤτΕ χαρακτήρισε τη βράβευση και απονομή του μεταλλείου ο κ. Στουρνάρας λέγοντας πως πρόκειται για: «Μία μεγάλη τιμή η απονομή αυτή με την οποία τιμάται η τράπεζα της Ελλάδος για τη συμβολή της στην οικονομία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης κρίσης και με αυτό το μετάλλιο τιμώνται όλα τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος που ήταν στην πρώτη γραμμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση