Πάντα που πάσχει από αλμπινισμό βρέθηκε στην Κίνα

Ενα ολόλευκο αρκουδάκι πάντα φωτογραφήθηκε να περιφέρεται σε δάσος του Εθνικού Καταφυγίου Ζώων της Ουολόνγκ.

Ενα εξαιρετικά σπάνιο θέαμα κατάφερε να απαθανατίσει μια φωτογραφική μηχανή υπέρυθρων ακτίνων σε καταφύγιο αγρίων ζώων στην Κίνα, καθώς συνέλαβε με τον φακό της ένα κατάλευκο αρκουδάκι πάντα που πάσχει από αλμπινισμό ή λευκοπάθεια. Το εθνικό καταφύγιο ζώων Ουόλονγκ, στη νοτιοδυτική επαρχία του Σετσουάν, έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, που ελήφθη τον Απρίλιο, στην οποία αποκαλύπτεται ένα αρκουδάκι πάντα να κινείται ελεύθερο μέσα στο δάσος.

Οι επιστήμονες αργότερα διαπίστωσαν ότι το λευκό χρώμα και τα κατακόκκινα μάτια της συμπαθητικής αρκούδας προκλήθηκαν από αλμπινισμό, μια σπάνια γενετική πάθηση κατά την οποία παρατηρείται ολοκληρωτική ή μερική έλλειψη της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το καταφύγιο, το αρκουδάκι πάντα «έμοιαζε να είναι δυνατό σωματικά και να βαδίζει με σταθερό βηματισμό», συμπεράσματα που μαρτυρούν ότι η σπάνια πάθησή του δεν έχει επηρεάσει τις φυσικές λειτουργίες του. Κινέζοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πάντα πρέπει να είναι ηλικίας ενός ή δύο ετών. Δεν κατάφεραν, βέβαια, να αντιληφθούν το φύλο του ζώου από τη φωτογραφία, η οποία ελήφθη με υπέρυθρη κάμερα που τοποθετήθηκε στο σημείο τον Δεκέμβριο για να καταγράφει την άγρια ζωή στην περιοχή.

Ο εντοπισμός πάντα που πάσχει από αλμπινισμό είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη πόσο σπάνια εμφανίζεται η συγκεκριμένη γενετική πάθηση. Αλλωστε, τα γιγαντιαία πάντα, τα οποία απαντώνται αποκλειστικά στην Κίνα, είναι το σπανιότερο μέλος της οικογένειας των αρκούδων και κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό, καθώς μόλις 2.000 αρκουδάκια πάντα ζουν ελεύθερα στη φύση.

Τα καφέ αρκουδάκια πάντα, των οποίων ο χρωματισμός της γούνας οφείλεται και πάλι σε μια γενετική μετάλλαξη, εντοπίζονται αρκετά συχνά στα όρη Κουινγκλίνγκ, στην επαρχία Σανσί.

Αρκούδες υπό παρακολούθηση

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Κινεζικού Κέντρου Συντήρησης και Ερευνας, η ύπαρξη του λευκού πάντα αποκαλύπτει ότι το υπολειπόμενο γονίδιο του αλμπινισμού υπάρχει στον τοπικό πληθυσμό των πάντα στην Ουολόνγκ. Κατά πόσον θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές θα αποσαφηνιστεί μόνο με περαιτέρω έρευνα της περιοχής. Ετσι, οι Αρχές αποφάσισαν να τοποθετήσουν περισσότερες υπέρυθρες κάμερες προκειμένου να παρακολουθήσουν το λευκό πάντα και την ανάπτυξή του. Ελπίζουν ότι θα καταφέρουν κάποια στιγμή στο μέλλον να δουν και τα παιδιά του. «Αν καταφέρουμε να δούμε και την επόμενη γενιά, το ερευνητικό πλεονέκτημα θα είναι τεράστιο», εξηγούν οι Κινέζοι επιστήμονες. Επίσης, οι ερευνητές αναμένεται να αναζητήσουν στοιχεία σχετικά με την αλληλεπίδραση του παράξενου αυτού ζώου με τα υπόλοιπα του είδους στο οικοσύστημα όπου ζει.

Οσοι ειδικεύονται στη μελέτη του είδους γνωρίζουν ότι ο αλμπινισμός τείνει να εμφανίζεται σε αρκούδες πάντα. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να δουν ένα ολόλευκο ζώο που πάσχει από λευκοπάθεια.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση