Μάξγουελ Αλεξάντρ: Ενας καλλιτέχνης από την φαβέλα στη Λυών

Μάξγουελ Αλεξάντρ: Ενας καλλιτέχνης από την φαβέλα στη Λυών

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυών παρουσιάζει αυτές τις μέρες μια νέα έκθεση ενός νεαρού Βραζιλιάνου καλλιτέχνη, τα έργα του οποίου, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου της τέχνης. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Pardo é papel» (Καφέ είναι το χαρτί), που θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου 2019 του 28χρονου Μάξγουελ Αλεξάντρ (Maxwell Alexandre), που ζει κι εργάζεται στη Rocinha, τη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο και της Λατινικής Αμερικής.

Οι πίνακές του, εμπνευσμένοι από τα γκράφιτι και τη ραπ μουσική, αντιπροσωπεύουν το συλλογικό κι έχουν αναφορές σε πολλά κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά θέματα. Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διάφορα μέσα και αντικείμενα όπως χαρτί, σιδερένιες πόρτες, κουφώματα, για να αποτυπώσει καθημερινές καταστάσεις και να σκιαγραφήσει ανώνυμα πορτρέτα περαστικών που κυκλοφορούν στους δρόμους και τα σοκάκια της φαβέλας όπου ζει και εργάζεται. Στα μοτίβα του βλέπουμε τους αστυνομικούς που συγκρούονται με τον τοπικό πληθυσμό, μητέρες με παιδιά, αυτοκίνητα, κοσμήματα αλλά και αναφορές σε γνωστούς μαύρους καλλιτέχνες όπως ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, η Νίνα Σιμόν και ο Τζέιμς Μπράουν.

Ποιος είναι ο Μάξγουελ Αλεξάντρ

Γεννήθηκε το 1990 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σπούδασε ντιζάιν στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο (PUCRJ). Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησε πως δεν ήθελε να ζει όπως και οι άλλοι κάτοικοι της φαβέλας, να εργάζεται δηλαδή δέκα ώρες την ημέρα για έναν άθλιο μισθό. Έτσι βρήκε μια άλλη διέξοδο: τα ρόλερ. Για δώδεκα χρόνια, διέσχιζε την πόλη πάνω σε αυτά, κερδίζοντας μεγάλα πρωταθλήματα κι έχοντας τη στήριξη διεθνών χορηγών. Αυτή η εμπειρία τον βοήθησε να αντιληφθεί διαφορετικά τον αστικό χώρο. Το ταλέντο του ως καλλιτέχνης αναγνωρίστηκε κατά τη συμμετοχή του στην έκθεση Carpintaria For All στο Ρίο τον Αύγουστο του 2017.

ΠΗΓΗ: Rfi

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη