Eurovision

Eurovision

Στην ιστορία πέρασε ο 64ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με την Ολλανδία και τον Ντάνκαν Λόρενς να σαρώνει στην ψηφοφορία και να κερδίζει το πρώτο βραβείο με το Arcade επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Η Κατερίνα Ντούσκα με το Better Love δεν κατάφερε τελικά να διακριθεί και κατέλαβε την εικοστή πρώτη θέση.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς ήταν η Ολλανδία με τον Duncan Laurence και το τραγούδι «Arcade» που απέσπασε συνολικά 492 βαθμούς από το κοινό και τις κριτικές επιτροπές, ενώ την τελική τριάδα συμπληρώνουν η Ιταλία με τον Mahmood και το «Soldi» και η Ρωσία με τον Sergey Lazarev και το «Scream».

Πέραν του αμιγώς διαγωνιστικού προγράμματος, ο διαγωνισμός αυτός έκρυβε πολλά απρόοπτα και πολιτικά μηνύματα, λόγω και της διεξαγωγής του επί ισραηλινού εδάφους. Μέχρι και βασίλισσα της ποπ Μαντόνα, που εμφανίστηκε με δύο τραγούδια επί σκηνής επιφύλαξε μια έκπληξη στους διοργανωτές.

Παρ’ όλα αυτά, κριτικοί και θεατές χαρακτηρίζουν απογοητευτική την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Μαντόνα στην 64η Eurovision, κόστους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Με φωνή που έβγαινε λάθος καθ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, η βασίλισσα της ποπ τραγούδησε live το Like A Prayer, θυμίζοντας καρικατούρα του εαυτού της.

Χωρίς ρυθμό και νεύρο ήταν και η ερμηνεία του νέου της single «Future”, ενώ έδειχνε να κινείται με δυσκολία πάνω στη σκηνή. «Ηταν το βράδυ που η Γερμανία τραγούδησε καλύτερα από το Μαντόνα» γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt, κάνοντας παραλληλισμό με τη γερμανική συμμετοχή που με τα βίας έφθασε στην 23η θέση.

Και για να είναι σίγουρη ότι το μήνυμα ειρήνης ελήφθη, δύο από τους χορευτές της Madonna ανέβηκαν τα σκαλιά της σκηνής αγκαλιασμένοι, έχοντας στις πλάτες τους την ισραηλινή και την παλαιστινιακή σημαία. Γεγονός που αιφνιδίασε κι ενόχλησε τους διοργανωτές.

Εκτός… προγράμματος ήταν και η κίνηση του ισλανδικού συγκροτήματος Χατάρι να σηκώσει κασκόλ με τα χρώματα των Παλαιστινίων την ώρα που ανακοινωνόταν η βαθμολογία.

Από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές η εμφάνιση της εκρηκτικής Ελένης Φουρέιρα. Ξεσήκωσε το κοινό με το τραγούδι με το οποίο η Verka εκπροσώπησε την Ουκρανία το 2007.

Έξω από το εκθεσιακό κέντρο, όπου γινόταν ο διαγωνισμός, διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της πολιτικής των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστινίους.

Σε προσφυγικό στρατόπεδο της Δυτικής Οχθης, οι Παλαιστίνιοι οργάνωσαν το δικό τους μουσικό σόου, στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου.

«12άρι» στην τηλεθέαση της ΕΡΤ

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η τηλεθέαση της ΕΡΤ κατά τη μετάδοση του Τελικού, καθώς στη σχετική ζώνη (22.00 – 02.00) το μέσο μερίδιο αθροιστικά για την ΕΡΤ2 και το κανάλι υψηλής ευκρίνειας ανήλθε σε 50,2%, με 4.125.544 τηλεθεατές να  παρακολουθούν τον διαγωνισμό για τουλάχιστον ένα λεπτό.

Την εμφάνιση της Κατερίνας Ντούσκα παρακολούθησαν για έστω ένα λεπτό 2.299.420 τηλεθεατές με το μέσο μερίδιο να ανέρχεται αθροιστικά στο 51,2%, ενώ τα ίδια νούμερα για την εμφάνιση της επίσημης καλεσμένης της διοργάνωσης, Μαντόνα, ανήλθαν αντιστοίχως στους 1.906.240 τηλεθεατές και 60,7% μερίδιο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ε. Μυρίδου, Σ. Αγορογιάνη. Α. Μενούτης Μ. Καλτάκη

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ