Τα βιολογικά τρόφιμα στην πρόληψη κατά του καρκίνου;

Η προώθηση της ευρύτερης κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη προληπτική στρατηγική κατά του καρκίνου, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης.
Με τον καρκίνο να παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στην Ευρώπη, όπου τα νέα κρούσματα της νόσου ήταν περισσότερα από 14 εκατομμύρια ήδη από το 2012, το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για την έκθεση σε διάφορες κατηγορίες φυτοφαρμάκων.

Καθώς η ανησυχία αυτή αφορά και άλλες επιπτώσεις για την υγεία, πέρα από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η αγορά βιολογικών τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού τα πρότυπα για τα βιολογικά τρόφιμα δεν επιτρέπουν τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ενώ απαιτούν τον περιορισμό της χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων.
Ως αποτέλεσμα, τα βιολογικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη (2018) έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το 44% των συμβατικώς παραχθέντων δειγμάτων τροφίμων περιείχε ένα ή περισσότερα ποσοτικά προσδιορίσιμα κατάλοιπα, την ίδια ώρα που μόλις το 6,5% των δειγμάτων βιολογικών τροφίμων περιείχαν μετρήσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Προς την ίδια κατεύθυνση, η διατροφή που αποτελείται κυρίως από βιολογικά τρόφιμα συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα των παρασιτοκτόνων στα ούρα σε σύγκριση με τις συμβατικές δίαιτες, σε μια μελέτη παρατήρησης ενηλίκων που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τους παραπάνω λόγους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης βιολογικών τροφίμων και το κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Σχετική πληθυσμιακή μελέτη μεταξύ Γάλλων εθελοντών ενηλίκων, οι οποίοι ανέφεραν τη συχνότητα κατανάλωσης 16 προϊόντων βιολογικών τροφίμων (σε μία κλίμακα: ποτέ, περιστασιακά ή τις περισσότερες φορές), εκτίμησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε συνδυασμό με το δείκτη για τα βιολογικά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα προσαρμοσμένα για τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Μεταξύ 68.946 συμμετεχόντων (78,0% γυναίκες, μέση ηλικία κατά την έναρξη 44,2 έτη) εντοπίστηκαν 1.340 περιπτώσεις πρώτης νόσου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν σε 459 καρκίνους του μαστού, 180 καρκίνους του προστάτη, 135 καρκίνους δέρματος, 99 ορθοκολικούς καρκίνους, 47 μη-Hodgkin λεμφώματα και 15 άλλα λεμφώματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο υψηλή ήταν η βαθμολογία βιολογικών τροφίμων, τόσο χαμηλότερος εμφανιζόταν ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση βιολογικών τροφίμων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

πηγή: iator.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση