Ρομπότ Δικαστής: Η Εσθονία βάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα δικαστήρια

Techblog.gr

Η Εσθονία ξεκινάει την δοκιμαστική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις δικαστικές αίθουσες της χώρας, αργότερα μέσα στο έτος. Η ομάδα που έχει συσταθεί σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα “ρομπότ δικαστή” με A.I. με σκοπό να βγαίνουν ταχύτερα οι αποφάσεις και να αποσυμφορηθεί οι δικαστικές αίθουσες.

Οι υποθέσεις που θα αναλαμβάνει το σύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αφορούν την λήψη αποφάσεων για μικροποσά και έως 7.000 ευρώ. “Θέλουμε η κυβέρνηση μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη πάνω στο συγκεκεκριμένο θέμα”, σχολιάζει ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης και στέλεχος του Υπουργείου Δικαισύνης της χώρας και συνεχίζει “η A.I. θα μας βοηθήσει στο να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών στις δικαστικές αίθουσες”.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Τα δύο αντίδικα μέρη θα κάνουν upload στο σύστημα τα αρχεία με τα στοιχεία που θα υποσηρίζουν τα αιτήματά τους. Τα στοιχεία αυτά θα αναλύονται από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης και θα βγαίνει η απόφαση. Εάν οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είναι δυσαρεστημένο από την απόφαση τότε την τελική απόφαση θα αναλαμβάνει άνθιρωπος δικαστής.

Η Εσθονία με πλυθησμό 1.3 εκ. κατοίκους είναι μια ιδιαίτερα προοδευτική χώρα στους τομείς της τεχνολογίας και υιοθετεί κάθε τεχνολογική εξέλιξη – και όχι μόνο – στον δημόσιο τομέα της. Μέχρι το 2020 η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να λανσάρει περισσότερες από 50 νέες A.I. με σκοπό να κάνουν πιο εύκολη την ζωή των κατοίκων της.

Πηγή

Techblog.gr

Κώστας Βλαχάκης