Επιμένει ο Γ.Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές

Σε νέα προειδοποίηση για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης προχώρησε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στους Financial Times.

«Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας, σχολιάζουν οι FT, «έχει προειδοποιήσει ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το δημοσιονομικό στόχο που έχουν συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της.»

«Η προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα» προστίθεται στο άρθρο, όπως αναφέρει το Euro2day, «έγινε καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μερικά βιαστικά μέτρα τα οποία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πως θα τονώσουν τη δημοτικότητα της ενόψει των ευρωεκλογών στις 26 Μαϊου.»

Σε δηλώσεις που έκανε στους Financial Times την Πέμπτη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα υποχώρησαν κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδυνθεί εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».

Οι Financial Times αναφέρονται επίσης στις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με τις οποίες τα στοιχεία της κυβέρνησης για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τα οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αλλά έχει δεσμευτεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022. Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον περσινό στόχο για το πλεόνασμα αλλά δέχτηκε κριτική από τους πιστωτές της Ελλάδας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ότι έβαλε φραγμό στη δυνητική ανάπτυξη με τις μεγάλες αυξήσεις στους φόρους και την ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για επενδύσεις.»

» Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ συνεχίζει να ισχύει. Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δοθεί αποζημίωση περίπου €10 δισ. σε χιλιάδες πρώην υψηλόβαθμους υπαλλήλους οι συντάξεις των οποίων κόπηκαν περισσότερο από 40% από το 2010 ως το 2015. Μολονότι τα χρήματα θα δοθούν σε διάστημα πολλών ετών, μια πρώτη δόση άνω του €1 δισ. αναμένεται να καταβληθεί το 2019».

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει αντισταθμιστικά μέτρα αργότερα φέτος για να αντιστρέψει την τάση και να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Αφήστε μια απάντηση