Δημιουργήθηκε ο πρώτος έμβιος μικροοργανισμός με πλήρως ανασχεδιασμένο DNA

Δημιουργήθηκε ο πρώτος έμβιος μικροοργανισμός με πλήρως ανασχεδιασμένο DNA

Τον πρώτο έμβιο μικροοργανισμό του οποίου το DNA είναι πλήρως ανασχεδιασμένο από τους ανθρώπους δημιούργησαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Το σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα εγείρει ερωτήματα, αναφορικά με το κατά πόσο το εν λόγω βακτήριο πρέπει να θεωρηθεί τεχνητή ζωή ή όχι. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα της «Guardian» και των «New York Times», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέησον Τσιν, «έγραψαν» ξανά το DNA του βακτηρίου E.coli, δημιουργώντας ένα συνθετικό γονιδίωμα τετραπλάσιο σε μέγεθος και πιο πολύπλοκο σε σχέση με αυτό της φύσης ή οποιοδήποτε άλλο συνθετικό γονιδίωμα είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν.

Η δημιουργία του έμβιου μικροοργανισμού, με την ονομασία Syn61, αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας και είναι πιθανό μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία άλλων συνθετικών οργανισμών, με τη βοήθεια των οποίων ίσως είναι δυνατό να παράγονται νέα φάρμακα ή άλλα πολύτιμα μόρια.

Το πλήρως ανασχεδιασμένο βακτήριο, που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, επέζησε. Οι αποικίες του εν λόγω βακτηρίου -αν και έχουν ασυνήθιστο σχήμα και αναπαράγονται πιο αργά από ό,τι συνήθως- διατηρούνται ζωντανές και αναπτύσσονται.

Το νέο εξολοκλήρου ανασχεδιασμένο συνθετικό γονιδίωμα διαθέτει τέσσερα εκατομμύρια βάσεις και η εκτύπωση του καταλαμβάνει 970 σελίδες Α4.

Το πρώτο εν μέρει συνθετικό γονιδίωμα ενός μικροοργανισμού (Mycoplasma mycoides) δημιουργήθηκε το 2010 από επιστήμονες στις ΗΠΑ και διέθετε ένα εκατομμύριο βάσεις (τα «γράμματα» του γενετικού αλφαβήτου), δηλαδή τα μόρια αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη και κυτοσίνη (A, T, G, C).

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης