Τιμή «ρεκόρ» για πίνακα του Μονέ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

Τιμή «ρεκόρ» για πίνακα του Μονέ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

Στην τιμή ρεκόρ των 110,7 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε χθες (Τρίτη 14/5) σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, ένας πίνακας του ζωγράφου Κλοντ Μονέ.

Ο συγκεκριμένος πίνακας του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ανήκει στη σειρά των έργων του με τις θημωνιές, που ο ζωγράφος ολοκλήρωσε τον χειμώνα του 1890-1891 στο σπίτι του στο Ζιβερνί, στην Νορμανδία.

Ο πίνακας που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s απεικονίζει μια θημωνιά το ηλιοβασίλεμα. Τον Νοέμβριο του 2016, ένας ακόμα πίνακας του Μονέ, με θέμα τις γνωστές θημωνιές είχε πωληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι 81,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Θεωρούμε και πιστεύω ότι και οι άνθρωποι που θα τον βλέπουν θα συμφωνήσουν ότι είναι ακόμη πιο ωραίος πίνακας» από αυτόν που πωλήθηκε το 2016, δήλωσε ο Τζούλιαν Ντόουζ, υπεύθυνος πωλήσεων ιμπρεσιονιστών και σύγχρονης τέχνης κατά την παρουσίαση που έκανε στην δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

Η τιμή στην οποία πωλήθηκε ο συγκεκριμένος πίνακας θεωρείται τιμή ρεκόρ, καθώς αντιστοιχεί σε ένα από τα 10 υψηλότερα ποσά που έχουν καταβληθεί ποτέ σε δημοπρασία.
Τον πίνακα είχε στην κατοχή του ένας ανώνυμος συλλέκτης, ο οποίος αγόρασε το έργο το 1986, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος δήλωσε στον Sotheby’s ότι ένα μέρος του ποσού από την πώληση του πίνακα θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα του Μονέ κατείχε έργο του με ανθισμένα νούφαρα, το οποίο πωλήθηκε τον Μάιο του 2018 από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης έναντι 84,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EPA

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης