Αχτσιόγλου : Βαθιά αντικοινωνικό το πρόγραμμα της ΝΔ για εργασιακά και Ασφαλιστικό

Βαθιά αντικοινωνικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας και τη διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί επταήμερης εργασίας.

«Η ουσία δεν είναι πως ερμηνεύουμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά, όπως και για το ασφαλιστικό, είναι βαθιά αντικοινωνικό και αυτό το πρόγραμμα επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα της ΝΔ τόσο όταν ήταν στην κυβέρνηση όσο και σήμερα που είναι στην αντιπολίτευση», σημείωσε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των 120 δόσεων.

Ανάσα σε πάνω από 5,5 εκατ. πολίτες

«Ανάσα σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια πολίτες θα δώσει το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Βουλή», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Εκατομμύρια συμπολίτες μας θα ελαφρυνθούν οριστικά από τα βάρη και τα χρέη που σώρευσαν, αφενός λόγω της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων τους, ιδίως την περίοδο της κρίσης, αφετέρου λόγω ανορθολογικών ρυθμίσεων που ίσχυαν, κυρίως στο ασφαλιστικό, μέχρι τη μεταρρύθμιση του 2016», είπε η υπουργός Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στα μόνιμα μέτρα που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα και τη νέα μόνιμη 13η σύνταξη.

«Είναι μέτρα μόνιμα, μέτρα που ενισχύουν ουσιωδώς το εισόδημα των συνταξιούχων και των νοικοκυριών, μέτρα αναγκαία που υποστηρίζουν όσους σήκωσαν τα βάρη της λιτότητας, μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα, καθώς τόσο η καταβολή της 13ης σύνταξης όσο και η μείωση του ΦΠΑ, θα λάβουν χώρα την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου», είπε η υπουργός Εργασίας.

Η κυρία Αχτσιόγλου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτές τις ημέρες έχει κάνει τα πάντα, προκειμένου να μην συζητηθεί η ουσία των ρυθμίσεων αυτών.

«Αυτή όμως η τακτική της ΝΔ δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει ούτε την κυβέρνηση ούτε και τον ελληνικό λαό που βλέπει ότι ψηφίζονται μέτρα που ενισχύουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», πρόσθεσε και παρατήρησε πως «στο τέλος της ημέρας, αυτές τις διατάξεις θα τις υπερψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ, διότι αντιλαμβάνονται την κοινωνική ανακούφιση που επιφέρουν, αλλά και γιατί θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αντίδραση που θα είχε η άρνησή τους».

Ο κ. Μητσοτάκης και η 7ήμερη εργασία

Αναφορικά με το ζήτημα της 7ήμερης εργασίας που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα τον δημόσιο διάλογο, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, στη διακαναλική συνέντευξη, μίλησε ξεκάθαρα, από μόνος του και χωρίς να τον ρωτήσει μάλιστα και κανείς, για το ζήτημα της 7ήμερης εργασίας και όποιος τον άκουσε έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Έκτοτε, η ΝΔ και στελέχη της προσπαθούν, όπως είπε, με δήθεν αποκαλύψεις, με διευκρινίσεις και με νέες δηλώσεις να δικαιολογήσουν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Τους κατανοώ. Είναι μια δύσκολη αποστολή, αν όχι αδύνατη. Διότι νομίζω ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για την 7ήμερη εργασία, η οποία δεν είναι η μόνη βαθιά αντεργατική θέση που ακούγεται από τη ΝΔ τα τελευταία χρόνια», είπε η κ. Αχτσιόγλου και επανέλαβε ότι είναι άλλο ζήτημα η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, και άλλο η 7ήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν μετατρέπει την εργασία σε 7ήμερη. Υπάρχουν βάρδιες και τηρούνται κανονικά οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας για τα ωράρια», είπε η υπουργός.

Αναφορικά με την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση της Παπαστράτος, η κ. Αχτσιόγλου -αφού είπε εκ προοιμίου ότι ο υπουργός δεν είναι εκείνος που εγκρίνει, αλλά την ευθύνη έχουν τα μέρη και εν συνεχεία το ΣΕΠΕ ελέγχει αν τηρείται η εργατική νομοθεσία- επισήμανε ότι στη συλλογική επιχειρησιακή σύμβασή της Παπαστράτος, βγήκε και η ίδια η επιχείρηση και είπε ότι η σύμβαση προβλέπει το 7ήμερο λειτουργίας της επιχείρησης και όχι την 7ήμερη εργασία των εργαζομένων.

«Η απαγόρευση της 7ήμερης εργασίας είναι νόμος του κράτους και μάλιστα αναγκαστικού δικαίου, που σημαίνει ότι τα μέρη δεν μπορεί να παρεκκλίνουν από αυτό που ο νόμος προβλέπει, ακόμη και αν συμφωνήσουν», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας και για άλλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που επικαλέστηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, σε κλάδους όπως ο τουρισμός και αφορούν 7ήμερη λειτουργία.

Βαθιά αντικοινωνικό το πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά

«Η ουσία δεν είναι πως ερμηνεύουμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά, όπως και για το ασφαλιστικό, είναι βαθιά αντικοινωνικό και αυτό το πρόγραμμα επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα της ΝΔ τόσο όταν ήταν στην Κυβέρνηση όσο και σήμερα που είναι στην αντιπολίτευση», σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Η ΝΔ, πρόσθεσε η υπουργός, δεν ψήφισε βασικές φιλεργατικές διατάξεις που έφερε η παρούσα κυβέρνηση, όπως τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό από το δημόσιο χρήμα εκείνων που κατ΄ εξακολούθηση παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη εργασία, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Μιλάτε εσείς για μονταζιέρες; Όποια φιλεργατική ρύθμιση φέρνουμε για την προστασία των εργαζομένων στο κοινοβούλιο, η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ είναι μια verbatim επανάληψη των θέσεων του ΣΕΒ», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα σας είναι ότι το πρόγραμμα σας, όπως και τα πεπραγμένα σας, έχουν σαφές πρόσημο. Είναι εις βάρος του κόσμου της εργασίας, είναι εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και είναι υπέρ της οικονομικής ελίτ αυτού του τόπου. Αυτό είναι το ζήτημα και αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου όσες φιλότιμες, αλλά ρητορικές, προσπάθειες και αν κάνετε προκειμένου να υπερασπιστείτε όσα είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αφήστε μια απάντηση