Οι αγορές βαρούν τα τύμπανα και το Μαξίμου κωφεύει

Δίχως φρένο συνεχίζονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με τις αγορές να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις προεκλογικές παροχές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι ανησυχίες θεσμών και αναλυτών σχετικά τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων έχουν στείλει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου πάνω από 3,5% και την απόδοση του 5ετους στο 2,45% αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πώς οι ελληνικοί τίτλοι είναι ευάλωτοι ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη δεν έχει ανακτηθεί.

Στο ίδιο μήκος και οι διεθνείς οίκοι οι οποίοι προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο από τις παροχές εν όψει εκλογών τη στιγμή που ήδη υπάρχουν αβεβαιότητες αλλά και ανησυχίες για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις άλλων αποφάσεων και κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση σκόπευε εντός του Μάιου να προχωρήσει στη έκδοση επταετούς ομολόγου με στόχο τη συγκέντρωση 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις για προεκλογικές παροχές συνέβαλαν στο να καταστούν φειδωλοί οι επενδυτές και να αναμένουν την τοποθέτηση των θεσμών για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο Reuters πως «οι προτάσεις του Τσίπρα αποτελούν ακριβώς δείγμα της οικονομικής χαλάρωσης που είναι συνδεδεμένη με την πολιτική για την οποία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους», ενώ ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Ντόλμαν, προειδοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την «αντίθετη κατεύθυνση», αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Ζαππείου.

Αφήστε μια απάντηση