Βρέθηκαν πλαστικά στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών (video)

Βρέθηκαν πλαστικά στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών (video)

Ένας Αμερικανός δύτης κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ στην βαθύτερη υποβρύχια κατάδυση. Παράλληλα όμως, στον βυθό της θάλασσας που κατέβηκε βρήκε πλαστικά απορρίμματα.

Ο Victor Vescovo κατάφερε να κατέβει στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών στη Γη, την Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος σχεδόν 11 χιλιομέτρων.

Πέρασε ώρες εξερευνώντας το χαμηλότερο σημείο της τάφρου, προστατευμένος από βαθυσκάφος που τον βοήθησε να αντέξει την πίεση που δημιουργείται από το τεράστιο βάθος.
Στην εξερεύνηση του συνάντησε πλάσματα της θάλασσας αλλά και μία πλαστική σακούλα όπως και πλαστικό περιτύλιγμα για συσκευασίες γλυκών. 

Πρόκειται για την τρίτη φορά που άνθρωποι επιχείρησαν να φτάσουν στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Εκτός όμως από το νέο ρεκόρ ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η απόδειξη για την ανθρώπινη επιρροή στην μόλυνση του περιβάλλοντος, με τα πλαστικά απορρίμματα που βρήκε ο Vescovo.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το πρόβλημα είναι εκτεταμένο ακόμα και για ζώα που ζουν σε μεγάλα βάθη. Κάθε χρόνο το ανθρώπινο γένος παράγει 300.000.000 τόνους πλαστικού και πετάει στους ωκεανούς πλαστικά περιτυλίγματα αξίας 80-120 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εάν δεν δράσουμε τώρα και αποφασιστικά, έως το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Κυριάκος Καρυώτης