Ο… πολιτισμός των δίκυκλων οχημάτων της Ασίας

Perierga.gr - Ο πολιτισμός των δίκυκλων οχημάτων της Ασίας

Τα δίκυκλα οχήματα όπως οι μοτοσικλέτες ή τα σκούτερ είναι τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς στη Νοτιοανατολική Ασία. Στις πόλεις όπου η κίνηση είναι μείζον πρόβλημα, όπως το Ανόι, αυτά τα οχήματα βοηθούν τους ντόπιους να περιηγηθούν στα στενά δρομάκια και τα μικροσκοπικά σοκάκια, εξοικονομώντας χρόνο καθώς ακόμα και η στάθμευση είναι ασφαλώς ευκολότερη απ΄ ότι με το αυτοκίνητο. Και σίγουρα αυτό που δεν εμποδίζει τους ντόπιους είναι η μεταφορά φορτίων πάνω στα δίκυκλα οχήματα.

Ο Βρετανός φωτογράφος Jon Enoch επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Βιετνάμ πριν από κάποια χρόνια και εντυπωσιάστηκε από τον… πολιτισμό της μοτοσικλέτας και των μοτοποδηλάτων στην περιοχή. «Αυτά τα οχήματα είναι η κινητήρια δύναμη της πόλης καθώς επιτρέπουν στις μικρές επιχειρήσεις να λειτουργούν. Είναι εκπληκτικό το πόσα πράγματα μπορεί ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει μια μοτοσικλέτα!», επισημαίνει.

Perierga.gr - Ο πολιτισμός των δίκυκλων οχημάτων της Ασίας

Τα μηχανάκια και οι μοτοσικλέτες χρησιμοποιούνται για διάφορους και μερικές φορές ασυνήθιστους τύπους παράδοσης – μεταφέρουν σακούλες με ζωντανά ψάρια, μεγάλες ποσότητες αυγών και λουλουδιών και πολλών ακόμη αντικειμένων.

Perierga.gr - Ο πολιτισμός των δίκυκλων οχημάτων της Ασίας

Το Ανόι έχει πληθυσμό 7,7 εκατομμυρίων με τους ντόπιους – περίπου πέντε εκατομμύρια – να διαθέτουν μοτοσικλέτες ενώ περίπου μισό εκατομμύριο είναι τα αυτοκίνητα στους δρόμους. Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι στην πόλη διαθέτουν δίκυκλο όχημα, προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Ως εκ τούτου, για να καταπολεμηθεί η ρύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλα τα δίκυκλα – μοτοποδήλατα, σκούτερ και μοτοσικλέτες – θα απαγορευτούν στην πόλη μέχρι το 2030.

No votes yet.
Please wait…

Αφήστε μια απάντηση