Αχτσιόγλου: Στηρίζουμε έμπρακτα εκείνους που σήκωσαν στις πλάτες τους τις πολιτικές της λιτότητας

«Η τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα και αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης είναι μια ρύθμιση που ενισχύει ευλόγως, σταθερά και σε μόνιμη βάση τα εισοδήματα των συνταξιούχων, από τώρα και σε όλη τους τη ζωή», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου παρουσιάζοντας απόψε στην Ολομέλεια την τροπολογία για τη 13η σύνταξη.

«Με την τροπολογία αυτή στηρίζουμε έμπρακτα αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών της λιτότητας. Στηρίζουμε τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους», είπε η κ. Αχτσιόγλου και επισήμανε ότι η 13η σύνταξη θα χορηγείται στη βάση του ποσού της κύριας μεικτής σύνταξης και δεν θα προσμετρηθεί η επικουρική, ώστε να μην ανέβει ένας συνταξιούχος κλιμάκιο και λάβει μικρότερο ποσό.

Τα μέτρα που εισάγει σήμερα η κυβέρνηση εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας και της ανάταξης των δημοσιονομικών, είπε η υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ιδίως για τα μέτρα για τις συντάξεις: «παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης, με ένα τεράστιο έλλειμμα, μετά από 12 διαδοχικές οριζόντιες περικοπές των συντάξεων, πολλές από τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές και δημιουργούν αναστάτωση, με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και με ένα μεγάλο χρέος των ασφαλισμένων στα ταμεία.»

» Κάναμε μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία έθεσε σαφείς, ξεκάθαρους, δίκαιους, διαφανείς κανόνες και επομένως θέσαμε το σύστημα σε στέρεη βάση. Μετατρέψαμε το έλλειμμα που παραλάβαμε σε πλεόνασμα, μπορέσαμε να κάνουμε αλλαγές στη βάση υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε να ελαφρύνονται, προχωρούμε το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις, ώστε οι ασφαλισμένοι να ελαφρυνθούν και από βάρη του παρελθόντος και ολοκληρώνουμε την μεγάλη προσπάθεια με τη θεσμοθέτηση της νέας 13ης σύνταξης».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι αυτό συνιστά μεγάλο βήμα σε μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια, για να έχουμε ένα υγιές ασφαλιστικό, ώστε από εδώ και πέρα να μιλάμε μόνο για παρεμβάσεις ενίσχυσης των συνταξιούχων και ελάφρυνσης των ασφαλισμένων.

Αφήστε μια απάντηση